Hard gaan tijdens de Workout groepslessen

Hard gaan tijdens de Workout groepslessen
04/10/2017 Dirk Mol
  • monk-bouldergym-boulderbasics
  • monk-bouldergym-workout-elko_02
  • monk-bouldergym-workout-elko_03
  • monk-bouldergym-workout-elko_04
  • monk-bouldergym-workout-elko_05
Een van de drie oprichters van Monk. Dirk is baas toekomst, hij zorgt ervoor dat Monk vooruit kijkt. Buiten klimmen doet hij het liefste in Fontainebleau of in de Alpen.

“Het groepsgevoel van de workout werkt enorm motiverend”

In alle Monk bouldergyms wordt elke week een workout gegeven. Het idee van deze groepslessen is simpel: één uur superhard trainen! En iedereen is welkom. Het maakt niet uit wat je boulderniveau is.

Elko Schellingerhout is de hoofdtrainer van Monk, lid van het Nederlands team en winnaar van het NK boulder 2019. Hij heeft de work-out in Monk Eindhoven opgezet. Hieronder legt hij uit wat zo’n groepsles nu eigenlijk inhoudt.

Meer dan alleen armen

“Tijdens de workout geef ik een fysieke training die zo goed mogelijk aansluit bij het klimmen. Ik probeer daarbij een vertaalslag te maken naar bewegingen die je ook in de wand tegenkomt. Dat resulteert in een diverse training waarbij het hele lichaam getraind wordt. Want klimmen is meer dan alleen maar aan je armen hangen.”

“Voor in de overhang heb je buikspieren nodig. En explosieve kracht in de benen is essentieel voor het maken van een verre dyno. Al deze aspecten zijn net zo belangrijk als campussen of kunnen optrekken en komen allemaal aan bod tijdens een workout-sessies.”

100 sit-ups?

“De oefeningen die ik elke week voorbereid zijn klimspecifiek. Het maken van 100 sit-ups is volgens mij niet heel zinvol, je kunt beter complexe oefeningen doen waarbij je de buikspieren moet aanspannen om bijvoorbeeld een zwaai te stoppen. Dit lijkt namelijk meer op het soort beweging dat je bij het klimmen tegen kunt komen en is daarom zinvoller om te trainen.”

“Naast effectiviteit let ik veel op blessurepreventie. Een goed uitgevoerde oefening kan het verschil maken tussen effectief je spieren trainen of jezelf overbelasten, met een nare blessure als gevolg. Tijdens de workout help ik je om de juiste lichaamshouding aan te nemen, zodat je zorgeloos kunt trainen.”

Alle niveaus

“De workout is geschikt voor alle niveaus: van beginner tot de doorgewinterde klimmer. De oefeningen worden op het klimniveau van het individu afgestemd, dus het maakt niet uit of je 3+ of 8A bouldert. Iedereen is welkom.”

“Het groepsgevoel van de workout werkt bovendien enorm motiverend. Hoewel iedereen op zijn eigen niveau bezig is, hangt er een echte trainingssfeer. Mensen pushen elkaar om net dat stukje harder te gaan. Dat maakt de workout zo mooi.”

monk-bouldergym-workout-elko_06

Workout trainer Elko in actie in Monk Eindhoven

Doe mee met de Monk Workout

Lijkt het je wat om een uur hard te gaan? In Monk Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven kun je dan wekelijks terecht voor de Workout groepstraining. Je hoeft je niet eerst in te schrijven. Zorg ervoor dat je ruim van tevoren bij de bar aanmeldt en bij voorkeur alvast een beetje opwarmt.

De kosten bedragen € 6,50 per persoon per les en € 5,85  voor leden. Dit is exclusief toegang. Bij 10 personen zit de les vol.

For those who don’t speak Dutch: don’t worry. Our trainers will gladly translate their instructions for you. And you might even make some friends!

Een van de drie oprichters van Monk. Dirk is baas toekomst, hij zorgt ervoor dat Monk vooruit kijkt. Buiten klimmen doet hij het liefste in Fontainebleau of in de Alpen.