Get Stōkt op de trainingswand

Get Stōkt op de trainingswand
16/06/2020 Guido Segers
boulder-training-app
Tekstschrijver voor Monk. Boulderaar en fanatiek met bergsport. Eindhovense local.

“Een trainingswand is goed om sterker te worden. Je kan op specifieke punten trainen en aan je zwakke punten werken”Stōkt-baas Jonathan

Misschien heb je het al gemerkt. We gebruiken een nieuwe app in Monk: Stōkt. Wij vinden hem vet, want hij geeft extra klimvibe aan de trainingswand. Je kunt er zelfbedachte boulders in opslaan, en je kunt de boulders van anderen proberen. Dat maakt trainen socialer, uitdagender en toegankelijk. Ongeacht je boulderniveau. Download de app nu (android, Iphone), want ook de strandwand staat erin. In deze blog lees je alles over Stōkt.

Community in een klimapp

Stōkt is ontwikkeld door Jonathan Saragosti en John Creaner, twee Amerikaanse klimmers met een achtergrond in IT en onderzoek. Die skills hebben ze ingezet om de app te ontwikkelen, Jonathan: “Ons doel met Stōkt was het geweldige gevoel van een klim community te vangen dat je in de gym ervaart.” In de app kan je namelijk elkaars problemen klimmen die je uitstippelt op de trainingswand. Dat doet de crew van je gym, of de locals, zodat je elkaar continue kan uitdagen met pittige problemen.

Stokt-app-trainingswand

Trainingswand

Jonathan legt uit waarom de trainingswand daar zo geschikt voor is: “Een trainingswand is een goed middel om sterker te worden. Je kan op specifieke punten trainen en aan je zwakke punten werken. Zelf een probleem bedenken is ook goede mentale oefening; het dwingt je om je bewegingen te visualiseren wat helpt bij je strategie. Dat is uitdagend en het geeft voldoening als je een boulder bedenkt met beta waar anderen zich in stukbijten en plezier aan hebben.” Kortom, Stōkt is een verrijking van jouw trainingssessie. Je wordt er een betere klimmer van, bent sociaal bezig en je leert van andere klimmers in jouw gym.  

In de app vind je dus jouw lokale trainingswand met problemen die andere klimmers uitgedacht hebben. Zij geven hun probleem een graad, maar op basis van feedback van andere klimmers kan die aangepast worden. Ook kan je zelf problemen aanmaken in de app, om jouw vrienden uit te dagen. Ideaal dus als je niet tegelijk traint of juist om problemen van lokale helden te klimmen.

Stokt-app-trainingswand2

Stōkt voor Monk

Alle trainings- en strandwanden van Monk staan in Stōkt. Monk crew en locals zijn al bezig met de app en hebben boulderproblemen bedacht, die je kunt proberen. Je kan aan de slag. En als je alles afgevinkt hebt, of zelf een vette boulder hebt, deel je die door ‘m toe te voegen aan de app.   

Hoe werkt het?

  • Download Stōkt in iTunes of de Google Play Store
  • Maak een account aan
  • Selecteer je gym (alle Monk locaties staan in de app)
  • Kies een wand en een probleem, pof en gaan!

Zelf jouw probleem toevoegen?

  • Kies een wand
  • Klik op ‘Add New Problem’
  • Selecteer al je grepen
  • Geef je start- en eindgreep aan
  • Gradeer je project en bedenk een naam

Meer Stōkt 

Jonathan vertelt dat team Stōkt hard werkt aan nieuwe functies in de app: “Op het moment werken we aan de mogelijkheid om je trainingsprogramma in te voeren en te delen. Er komen gedetailleerde statistieken om je voortgang in te zien en meer social features. We werken zelfs aan hardware die het visualiseren makkelijker maakt!” Genoeg vette functies in de toekomst dus. Zet ‘m dus op je smartphone, en kom naar de strandwand er zijn boulders die geklommen moeten worden.

Stokt-app-trainingswand3

Tekstschrijver voor Monk. Boulderaar en fanatiek met bergsport. Eindhovense local.