Je eerste paar klimschoenen kopen

Je eerste paar klimschoenen kopen
26/10/2017 Dirk Mol
  • klimschoenen-kopen_01
  • klimschoenen-kopen_03
  • klimschoenen-kopen_02

In alle Monk-locaties kun je de klimschoenen op de wand testen, zodat je meteen weet hoe ze klimmen.

Boulderen is te gek. Na een aantal sessies op huurschoenen ben je helemaal om en dus wordt het tijd voor je eerste paar klimschoenen. Maar waar moet je beginnen? Er zijn zoveel modellen om uit te kiezen. In deze blog helpen we je een handje.

Monk is the place-to-shop voor klimschoenen. Nergens vind je een ruimere keuze. Met 16 modellen op voorraad hebben we altijd een passende schoen voor je in huis. En mocht jouw maat er toch niet zijn, dan bestellen we ‘m met plezier voor je. Of regel het zelf in de webshop; ons assortiment staat ook onlineMonk member? Dan krijg je 10% ledenkorting op al je aankopen, instore en online. Dus ook op je klimschoenen.

Klimniveau

Bij Monk delen we onze schoenencollectie in op klimniveau. Er zijn drie levels: beginner, intermediate en pro. Je eerste paar klimschoenen moet vooral comfortabel zijn. Beginnersschoenen hebben daarom een symmetrische pasvorm zodat je tenen niet naar één punt worden geduwd, zoals bij gevorderde modellen het geval is. Daarnaast is de zool wat steviger en dikker dan normaal, voor extra steun op kleine treetjes.

Een goed voorbeeld van een instapmodel is de Five Ten Wall Master. Dit is – met z’n robuuste zool en comfortabele pasvorm – de logische vervolgstap op onze rentalschoenen. Niet voor niks onze best verkochte beginnersschoen! Ook de La Sportiva Tarantula is een goede start.

Passen

In alle Monk-locaties kun je de klimschoenen op de wand testen, zodat je meteen weet hoe ze klimmen. Dat is een groot voordeel boven online of in de outdoorwinkel shoppen. We raden elke beginner dan ook aan om zijn eerste schoenen in de hal te kopen. Je kunt verschillende modellen naast elkaar proberen en direct vergelijken. Onze medewerkers helpen je graag. Ze kunnen je veel over onze collectie vertellen en welk model het beste bij jouw klimniveau en voeten past.

Om er zeker van te zijn dat je optimaal geholpen wordt is het aan te raden om piekuren te vermijden. Tussen 19:00u en 21:00u zijn onze medewerkers vaak erg druk. Daardoor kan het langer duren voordat je geholpen wordt en is er wat minder tijd en aandacht voor je.

klimschoenen-kopen_04

In al onze shop-in-gyms ligt deze handige overzichtssheet, met hierop het complete assortiment

Kiezen

Je hebt naast de Wall Master ook de Boreal Joker, de La Sportiva Tarantula en de Scarpa Origin geprobeerd. Vier paren klimschoen liggen voor je op de grond. Maar welke moet je kiezen? Focus eerst op de pasvorm. Die is het belangrijkst. Een klimschoen moet goed aansluiten en als een sok om je voet zitten. Maar je kunt bijvoorbeeld ook naar het soort sluiting kijken. Trek je jouw schoenen graag snel aan? Dan is klittenband een goede optie. Hoge wreef, dikke enkels, lange tenen? Ga dan voor een vetermodel en pak de Five Ten Rogue Lace. Deze schoen is het ideale model voor klimmers met smalle of “lastige” voeten, doordat hij gemakkelijk te verstellen is. Hij past aan bijna elke voet.

Voor kinderen en dames zijn er speciale modellen. Ze hebben een smalle leest en zijn in kleinere maten verkrijgbaar. Ook mannen met smalle voeten of een kleine schoenmaat komen vaak op een damesmodel uit.

Five Ten Wall Master

Five Ten Wall Master

Boreal Joker

Boreal Joker

Scarpa Origin - Monkshop

Scarpa Origin

La Sportiva Tarantula - Kiwi - Monkshop

La Sportiva Tarantula Kiwi

Aan de slag!

De keuze is gemaakt. Je hebt je nieuwe klimschoenen al aan en kunt niet wachten om de wanden te bestormen. Niet vergeten om eerst in te checken!

We hopen natuurlijk dat je zorgeloos van je nieuwe paar schoenen kunt genieten. Mocht er toch iets misgaan, kom dan altijd even terug of contacteer ons. Bewaar de kassabon goed, dat is je garantiebewijs.

De levensduur van een klimschoen is afhankelijk van het aantal klimuren. Na verloop van tijd klim je één of meerdere gaten in je schoenen, meestal in de buurt van je tenen. Dan wordt het tijd voor nieuwe. Afhankelijk van het gebruik duurt dit 3 tot 12 maanden. Als je één keer in de week klimt slijten ze minder snel dan wanneer je vier keer per week aan de grepen hangt.

Tips ‘n tricks

Zelfs met al deze informatie blijft het een heel karwei om de ideale klimschoen te vinden. Houd bij het passen in ieder geval altijd de onderstaande tips en tricks in je achterhoofd:

  • Afhankelijk van het tijdstip zwellen je voeten een halve tot hele maat. Pas je schoenen dus bij voorkeur in de middag of avond.
  • Koop klimschoenen nooit te klein! Klimmen en boulderen is fijn, pijn aan je voeten is dat niet. Ze moeten nauw aansluiten, maar mogen geen drukpunten veroorzaken. Anders zie je tussen de tranen de kleine voettreden niet meer.
  • Koop je eerste paar klimschoenen bij voorkeur niet online of in de sportwinkel, maar in de hal. Probeer de schoenen altijd even uit op de wand. In alle Monk-locaties kun je de schoenen proberen voordat je ze koopt.