Welk hangbord schroef jij boven de deur?

Welk hangbord schroef jij boven de deur?
11/04/2022 Guido Segers
Kies het hangbord dat bij je doelen past.
Tekstschrijver voor Monk. Boulderaar en fanatiek met bergsport. Eindhovense local.

“Je gaat actief hangen in een half-crimp aan een randje van 20 mm. Dat is je basis. Daarnaast is een bak op je hangbord fijn om aan op te warmen of om je aan op te trekken. Al het andere is extra.” – Pieter 

Een hangbord is één van de belangrijkste middelen voor je klim specifieke training. Er zijn diverse borden te koop, maar welke heb jij nou nodig? Er zijn twee soorten hangborden; mobiele en vaste. Een mobiel bord hang je op een touwtje en neem je mee op je klimtrip. Het is ook een oplossing als je geen ruimte hebt om iets op te hangen. In deze blog hebben we het over de vaste hangborden die je thuis aan de muur schroeft. Onze trainers geven je advies over het aanbod uit onze shop. 

Trainer Pieter geeft hangtraining in Eindhoven aan beginnende en ervaren klimmers. Annemieke is hoofdtrainer in Rotterdam en fysiotherapeut. Zij weten als geen ander wat jou vooruit helpt in je klimspecifieke training. 

Standaard hangtraining of specifiek

Er is een basis voor je hangtraining, legt Pieter uit: “Je gaat actief hangen in een half-crimp aan een randje van 20 mm. Dat is je basis. Daarnaast is een bak op je hangbord fijn om aan op te warmen of om je aan op te trekken. Al het andere is extra.” Wat je dan aanschaft, is wel afhankelijk van je eigen niveau, voegt Annemieke toe: “Kan je nog niet helemaal goed aan 20mm hangen, dan is het fijn om meer opties te hebben. Ben je gevorderd en heb je specifieke doelen, dan wil je die ook.” Pieter sluit zich daarbij aan: “Zit je rond het niveau van 7A of hoger, dan is minimal edge training interessant en heb je kleinere randjes nodig op je bord. Wil je juist specifiek trainen voor klimmen in de Frankenjura of Margalef? Dan wil je veel pockets.” Elk bord biedt dus andere voordelen en elke klimmer andere wensen, daarom zetten we ze hieronder voor je op rij. 

Beastmaker 1000/2000

De populairste in onze shop, maar zeker voor de beginner niet altijd de beste keuze volgens Pieter: “De Beastmaker 1000 heeft de beste bak van allemaal, dus ideaal voor optrekken, leg raises, en shrugs. Je hebt een goed randje en één slecht, dus je kan wel hangtraining doen maar geen minimal edge. De Beastmaker is goed voor pockettraining, hoewel die op de 2000 idioot moeilijk zijn. De slopers gebruik je niet, tenzij je een klimsimulatie doet.” Annemieke ziet ook de meerwaarde niet van de slopers, maar wel van de opties die de Beastmaker 1000 biedt: “De 45mm sleuf is ideaal voor beginners, en er is veel variatie. De 2000 is echt geavanceerd en mist ook de 20mm rand.” 

  • Hangtraining + (niet op de 2000)
  • Minimal Edge –
  • Pockettraining +

Beastmaker 1000

Het populaire hangbord van Beastmaker heeft veel pockets met verschillende dieptes en een goede bak voor je warming up.

De Beastmaker 1000 is een populair hangbord

Beastmaker 2000

Voor gevorderde klimmers heeft de Beastmaker 2000 veel te bieden met kleine randjes en pockets.

De Beastmaker 2000 is een bord voor de gevorderde klimmer.

 

Tension Simple Board 2015/1086/ Combo 2015 + 1086  & Tension Grindstone MK2

Het Amerikaanse merk Tension biedt met de Simple Board serie voor elk wat wils. Annemieke: “De 2015 is je basis voor hangtraining en de 1086 is geavanceerd. Voor variatie in je sessies is de Combo natuurlijk ideaal, dan heb je alle verschillende dieptes om op te bouwen.” Pieter ziet de 1086 als een aanvulling op je basisbord: “Er zit geen 20mm rand op, maar deze is wel ideaal voor minimal edge training. De Combo is de duurdere optie, maar dan heb je wel alles.” 

Het Tension Simple Board 1086 biedt gevorderde klimmers kleine randjes

Gevorderde klimmers pakken het Tension Simple Board 1086 voor extra smalle randjes.

Pieter is onder de indruk van de Grindstone MK2: “Flinke bak, maar vooral heel veel variatie in randjes. Zo kan je steeds een stapje kleiner voor je minimal edge training. Wel vind ik het hout van de Tension borden harder aanvoelen, daar moet je van houden.” Annemieke is ook enthousiast over de opties: “Als je met hangtraining bezig bent, doe je dat in een cyclus van 6 weken waarna je variatie wil in gripsoorten. Dat kan met de Grindstone, maar je kan ook echt opbouwen met dit bord. Daar heb je dus lang plezier van en die telefoonhouder is ook praktisch en voorkomt afleiding.” 

Tension Climbing Simple Board Combo 2015 + 1086

Als je het beste van beide Tension borden wil, is de Combo een handige oplossing met 4 modulaire delen. 

  • Hangtraining ++ (niet op de Simple 1086)
  • Minimal Edge + (Combo ++)
  • Pockettraining –

Het Tension Simple Combo bord biedt je de randjes van zowel de 1086 als de 2015.

Tension Grindstone MK2

Als je veel randjes wil, dan is de Grindstone MK2 van Tension een goede keuze met handige telefoonhouder.

  • Hangtraining ++ 
  • Minimal Edge ++
  • Pockettraining –

Het Tension Grindstone bord heeft veel randjes

Moon Armstrong Fingerboard

Wil je alles op één hangbord (maar dan ook echt alles), dan is het Moon Armstrong Fingerboard de beste optie. Pieter: “Dit bord heeft inderdaad alle variaties, maar is ook echt voor de toegewijde klimmer. Ik vind de afwerking niet altijd perfect. Je kan hier alles op trainen. Ook is het fijn dat dit bord gaten heeft voor eventueel tegengewicht.” Annemieke sluit zich daarbij aan: “Je hebt echt alle randjes en pockets, en zelfs opties om met één arm te trainen. Je moet echt weten wat je aan het doen bent om dit bord optimaal te benutten.”

  • Hangtraining + 
  • Minimal Edge ++
  • Pockettraining +

Moon Armstrong Board

Lattice Testing & Training Rung + Lattice Triple Rung

Lattice producten zijn meer dan alleen een trainingsmiddel, de Britten bieden volledige trainingspakketten aan om supersterk te worden. Dat is een mooi gegeven, vindt Annemieke: “Er zit veel kennis achter het materiaal van Lattice, en dat geeft vertrouwen. Maar die trainingsmiddelen kan je ook op elk ander bord gebruiken. Het Testing & Training bord is perfect voor hangtraining, maar het is ook een alles-of-niets-bord; er is maar één setting. Je moet dus wel aan 20mm kunnen hangen. De Triple Rung biedt de basis en iets meer met dat 10mm randje. Dit is het bord wat ik zou kiezen.” Pieter is enthousiast over het Testing & Training bord: “Flinke bak en een 20mm randje, dat is die basis. Bovendien heb je de hele breedte van je bord beschikbaar, dus variatie in je positie. Bovendien voor een zacht prijsje. Bij de Triple Rung vind ik de bak niet zo prettig voor het opwarmen.” 

Lattice Testing & Training Rung

Voor een basisbord met een schappelijke prijs zit je goed met de Lattice Testing & Training Rung; 20mm en bak voor je warm-up.

  • Hangtraining ++ 
  • Minimal Edge –
  • Pockettraining –

Het basisbord; de Lattice Testing & Training Rung

Lattice Triple Rung

De uitbreiding op de basis van de Testing & Training Rung is de Lattice Triple Rung; met een extra randje van 10mm voor je minimal edge.

  • Hangtraining ++
  • Minimal Edge + 
  • Pockettraining –

De Lattice Triple Rung is je basis met een extra randje.

 

Waar moet je verder aan denken?

Kiezen voor een hangbord is volledig persoonlijk en afhankelijk van waar je staat en wat je wil bereiken. Een aantal borden kan je in jouw Monk uitproberen. Klim je nog geen 6B of twijfel je, Annemieke raadt je aan een trainer te vragen: “Je kan altijd eens met een personal trainer aan de slag of om advies vragen. Een hangbord kan je verder brengen, ook als beginnende klimmer.” Pieter wil graag toevoegen dat er ook opties zijn als je geen hangbord kan ophangen: “Heb je een slechte muur, heb je geen ruimte of mag je niks aan de muur hangen, dan zijn er ook mobiele trainingsborden. Kan je niks ophangen, dan zijn er ook blokken als de Lattice Pinch & Crimp die je kan gebruiken.” 

Benieuwd naar de hangborden? Neem een kijkje in de webshop of vraag ernaar aan de bar. In de traininghoek kan je een aantal borden testen. Zelf aan de slag met hangtraining? Check de Hangen: Testen & Gaan training op jouw locatie voor een goede start.

 

Foto’s: Michael Remy & Bram Berkien

Tekstschrijver voor Monk. Boulderaar en fanatiek met bergsport. Eindhovense local.