Bijhouden wat je klimt met Toplogger

Bijhouden wat je klimt met Toplogger
09/04/2019 Ella de Graaf
  • monk toplogger hou bij wat je klimt 2
  • monk toplogger hou bij wat je klimt 1
  • monk toplogger hou bij wat je klimt 3

“Als ik twijfel of ik een boulder kan, dan bekijk ik wie ‘m al geklommen heeft. Zo weet ik wie ik om hulp kan vragen als ik niet door de crux kom.”

Je kent de Toplogger software van de tablets in de hal, die onder het circuitbord hangen. Je kunt er alle Monk boulders in terugvinden: waar ze zitten, hoe moeilijk ze zijn, wat wel en niet mag, wanneer ze vervangen worden en zo nog een handvol functies. Maar Toplogger is ook beschikbaar als (gratis!) bouldertopo app. Heb je ‘m nog niet op je telefoon? Dan mis je wat moois. Download de app anders meteen even (Android, Apple) en lees daarna snel verder. 

Topo?

Een topo noem je ook wel een boulder- of klimgids. Misschien heb je er wel eens eentje vast gehad toen je voor een boulder stond in Fontainebleau. Of in de shop van Monk, daar liggen er flink wat te koop. Het is van origine een boekje, wat je nodig hebt om buiten te boulderen. Daar staat alle informatie over een klimgebied in. Welke rotsblokken (boulders) je waar kunt beklimmen, welk niveau ze hebben en welke boulders mooi of bijv. gevaarlijk zijn. Buiten kun je eigenlijk niet zonder topo.

In Monk is boulderen vrij simpel. Je klimt een groene boulder met nummer 32. Daar heb je verder geen boekje voor nodig. Op het bord staat het gemiddelde niveau (niveau 4/5) en op de tablet kun je de precieze waardering zien, en eventuele bijzonderheden (zitstart, jumpstart, dat soort dingen). Dat stond voorheen op een A4’tje, maar de papieren topo is verleden tijd.

Waarom digitaal?

Met Toplogger wordt binnen boulderen nog leuker. Naast dat het gewoon een handige, digitale topo is, functioneert het in de app als je persoonlijke logboek, waardoor je progressie zichtbaar wordt. Als iedereen in de hal meedoet met Toplogger, stimuleert het ook de interactie tussen klimmers. Je ziet bijvoorbeeld wie een boulder heeft geklommen waarin jij bezig bent, en dus ook wie jou kan helpen bij het halen ervan. Ook niet onbelangrijk, maar niet zichtbaar voor de klimmers: Toplogger is voor onze bouwteams als managementtool gemakkelijker én sneller in het gebruik dan het ‘papieren systeem’ van voorheen.

Op de tablets in de hal kun je kiezen tussen een plattegrond met alle boulders erop, of een lijstweergave waarin de boulders per circuit zijn gebundeld. Vervolgens kun je filteren op kleur en niveau. Maar op de hal-topo kun je niet loggen. Daarvoor heb je je eigen telefoon, computer of tablet nodig. En een account. Je kunt dan alle door jou geklommen boulders afvinken. Loggen dus. Dat wordt opgeslagen en zo ontstaat er al snel een interessante berg data. Niet alleen van jou, maar van iedereen die logt. 

Top!

Met een account stel je Monk Rotterdam, Amsterdam-Noord, Club Monk of Eindhoven in als jouw standaard gym (je kunt daarna altijd wisselen als je op bezoek bent in een andere gym). Daarna kun je beginnen met loggen. Je klikt op de boulder die je hebt gehaald. Of je dat via de plattegrond doet of via het lijstje, dat maakt niet uit. Je kunt dan kiezen voor done (gehaald) of flash (gehaald in je eerste poging). De boulders die je haalt verschijnen in de grafiek van je startscherm (dashboard).

 

monk bouldergym toplogger-app 1

vink de boulders af die je hebt uitgeklommen

monk bouldergym toplogger-app 2

bekijk wat er binnenkort wordt gebouwd

monk bouldergym toplogger-app 3

filter om te kiezen wat je wel en niet wil zien

Sociaal

Toplogger kan je helpen om te bepalen welke boulders je waarschijnlijk kunt klimmen. Als 6A je max is, kun je ze meestal niet allemaal. De ene 6A is de andere niet. Als je in de app op een boulder klikt waarin je werkt (jouw project) vind je het knopje stats. Daar kun je zien wie de boulder al wél geklommen heeft. Dat zegt soms meer dan de waardering. Misschien kan bijna niemand ‘m. Kan het zomaar een bouwfoutje of misser in de waardering te zijn. Staan er klimmaatjes van je in de lijst? Dan weet je wie je om hulp kunt vragen.

“Dit was echt een lekkere sessie. Mijn Toplogger is zwaar aan het pieken.”– Barman Giel (Monk Amsterdam)

Als je een beetje competitief bent ingesteld, is er ook een lokale ranglijst. Twee zelfs: een voor wie de meeste boulders (count ranking) en eentje voor wie de moeilijkste boulders (grade ranking) heeft geklommen. Die lijstjes worden doorlopend bijgewerkt. Daar zie je of je beter bent dan je vrienden, of juist even door moet trainen. Goed om te weten: Toplogger kijkt bij het maken van de rankings naar je logs van de laatste twee maanden. Dus lang stilzitten is er niet bij, want dan sta je gauw nergens meer. Geen zin in wedstrijdjes? Zet dan je account op anoniem.

Altijd op de hoogte

In Toplogger kun je ook zien wanneer boulders er in- en uitgaan (last in en first out). We vernieuwen de circuits namelijk met regelmaat (de gemiddelde doorloop van één circuit is 7 weken). Handig, want dan weet je wanneer je moet opschieten om een boulder af te strepen, maar ook wanneer jouw favoriete kleur aan de beurt is om vernieuwd te worden.

Feedback

Je kunt in de app ook feedback geven. Je mag de boulders namelijk zelf waarderen. Zowel in moeilijkheid (my grade opinion) als in plezier (1 tot 5 sterren beoordeling). In de stats kan iedereen in één oogopslag zien wat die waarderingen zijn. Dat kan een hoop frustratie voorkomen als je een vastloper hebt in een gele boulder, die je normaal gesproken altijd in één of twee keer topt: “Ok, iedereen vindt dit minstens 7A.”

Ook onze bouwteams kijken met regelmaat in de app, ondermeer om de boulders van de juiste waardering te voorzien. Uiteraard zijn alle boulderbouwers ook altijd nieuwsgierig naar wat de klimmers van hun boulders vinden. “Je gaat altijd voor een vijf sterren boulder”, aldus Julian (bouwer in Eindhoven).

Aan de slag

Gebruik je Toplogger nog niet? Het is gratis, dus wat houdt je tegen? Download de app hier:
Android
Apple

Ben je niet van de apps? Je kunt ook gewoon ’toploggen’ op je computer:
Monk Eindhoven
Monk Amsterdam
Monk Rotterdam
Club Monk