Na de verbouwing bijna twee keer zo groot

Na de verbouwing bijna twee keer zo groot
04/01/2019 Dirk Mol
  • Monk Eindhoven na verbouwing bijna twee keer zo groot 3
  • Monk Eindhoven na verbouwing bijna twee keer zo groot 5
  • Monk Eindhoven na verbouwing bijna twee keer zo groot 4
  • Monk Eindhoven na verbouwing bijna twee keer zo groot 2
  • Monk Eindhoven na verbouwing bijna twee keer zo groot
Een van de drie oprichters van Monk. Dirk is baas toekomst, hij zorgt ervoor dat Monk vooruit kijkt. Buiten klimmen doet hij het liefste in Fontainebleau of in de Alpen.

“Meer klimmen voor iedereen, en vooral ook meer trainen. Next level trainen, met veel ruimte en veel mogelijkheden”

Verbouwing, uitbreiding? De hal is toch net verhuisd? Klopt, maar hij is niet af. Nog lang niet eigenlijk. Zo zijn de kleedkamers tijdelijk, maar ook de trainingswand, het campusbord en de vrije vloer met TRX-trainers en rekstok. De zaalverlichting is niet afgesteld, we hebben geen grepenhok, er lopen tal van oude leidingen over het plafond en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De belangrijkste reden? De noodzakelijke, snelle verhuizing van een jaar geleden. De locatie aan de Berkenstraat was feitelijk niet gereed voor gebruik, maar dichtgaan was geen optie. Dus daarom toch open, in een hal die misschien nog niet helemaal des Monks is. Daar komt snel verandering in.

Kei vet

“We hebben de verdiepingsruimte wat later gekregen dan dat we in eerste instantie dachten.” aldus baas Dirk. “De uitbreidingsplannen liggen er vanaf het begin, alleen zijn ze vertraagd, ondermeer door de bouw- en sloopwerkzaamheden van het voormalige Summa college. Bovendien is het plan tussentijds flink uitgebreid en pakken we niet de halve, maar de hele verdieping erbij. Nog eens zoveel ruimte als op de begane grond dus, met ramen aan drie kanten. Het wordt echt kei vet, uitkijkend over Strijp-S aan de ene kant en het oude Strijp aan de andere.”

Inmiddels zijn de voorbereidingen in volle gang. Dat merk je met hier en daar een lekkage en dan weer een flinke dreun. “Het is voor nu even door de zure appel heenbijten, maar veel werkzaamheden gebeuren gelukkig buiten openingsuren en sowieso overdag tijdens daluren. We kunnen de hele verbouwing gewoon blijven doorklimmen, dat is het belangrijkste. Maar soms zal het improviseren worden.”

Planning

Deze zomer moet de hal compleet af zijn en begin maart al gaat de bovenverdieping open. Vanaf de tweede week van januari gaat de verbouwing echt los en wordt het trapgat uitgezaagd en de verhoogde tegelvloer in het café gesloopt. Die zorgt voor teveel struikelpartijen. In het weekend van 19 en 20 januari verwachten we dat er een nieuwe cafévloer ligt. De klimwandenbouwers van Walltopia beginnen op maandag 21 januari aan hun klus op de verdieping. Zij hebben een kleine drie weken nodig. Daarna kunnen we gaan inrichten en afronden. 

Meer klimmen

Wat komt Walltopia bouwen? Allereerst een extra paddo, door onszelf ontworpen en ongeveer net zo groot als de middelste van beneden. Het wordt de meest toegankelijke boulderpaddenstoel, met ruimte voor zo’n 50 boulders. Ietsje lager dan beneden, met allemaal vrij rechte muren en hier een daar een lichte overhang. “Zo komt er voor beginnende en recreatieve klimmers meer aanbod en kunnen we de drukte in de hal beter verspreiden. Er komen sowieso vijf kleuren op: oranje, groen, blauw, zwart én roze. De roze kleur is nieuw; dat wordt een kindercircuit van 10 boulders, speciaal voor de mini’s (kids van 6 en 7 jaar). De andere vier circuits krijgen er acht boulders bij.”

uitbreiding-monk-eindhoven_06
uitbreiding-monk-eindhoven_02

Meer trainen

De trainingswand beneden maakt plaats voor opslag- en magazijnruimte. Boven bouwt Walltopia een nieuwe, vrijstaande trainingswand. “Net als in de oude Monk worden dat een 20, 30 en 40 graden overhang, maar nu wordt elk wanddeel vijf meter breed. Totaal vijftien meter dus. Daar gaan flink wat grepen in.”

uitbreiding-monk-eindhoven_01

Impressie van de nieuwe, vrijstaande trainingswand

Ook het campusbord, de rekstokken en matjes verhuizen naar boven. De vrije ruimte daar wordt behoorlijk groot, met volop ruimte voor trainingsattributen zoals de rekstok, TRX-trainers, kettlebells en Beastmakers. Bovendien wordt de vloer helemaal van rubber. 

“We willen het zo inrichten dat Workouts en (jeugd)trainingen niet alle plek in beslag nemen. Maar we gaan vooral ook kijken naar waar de behoefte ligt. Als we na een tijdje merken dat vier TRX-trainers niet genoeg zijn, dan hangen we er meer op. Zijn het er teveel, dan komt er iets anders.” Aldus Dirk. “Met een beetje mazzel is er ook een plekje vrij voor de slackline, maar een grote trickline zoals in de oude Monk komt er niet.”

“We hebben voor de freaks nog een hele vette feature in petto: een hydraulisch verstelbare trainingswand, met alleen houten grepen. Die wand zal niet altijd vrij toegankelijk zijn, maar onze trainers kunnen hierop heel gericht met klimmers aan de slag.” 

uitbreiding-monk-eindhoven_05

Impressie van het campusbord en de verstelbare wand

Zaaltje

Ook mooi: er komt een afsluitbaar zaaltje van ca. 75 m2. Die ruimte is multi-inzetbaar en straks ook te huur voor allerhande (sport)lessen, workshops of vergaderingen. “We gaan zelf ook meer workshops geven en er komen yogalessen”, zo belooft Dirk.

Tot slot verhuizen ook de kleedkamers naar boven. “Straks is er gelukkig weer genoeg plek om je relaxed om te kleden en om even lekker te douchen na het boulderen. Voor nu is het nog eventjes behelpen.”

uitbreiding-monk-eindhoven_03
uitbreiding-monk-eindhoven_04
Een van de drie oprichters van Monk. Dirk is baas toekomst, hij zorgt ervoor dat Monk vooruit kijkt. Buiten klimmen doet hij het liefste in Fontainebleau of in de Alpen.