LOCO: competitie op je eigen niveau

LOCO: competitie op je eigen niveau
22/01/2020 Noa Schoffelen

De insteek is dat zoveel mogelijk mensen een LOCO boulder kunnen toppen, maar dat zo min mogelijk mensen dit in hun eerste poging doen.

LOCO?

Yes, LOCO. Dat staat voor lokale competitie, en da’s precies wat het is. Laagdrempelig, gezellig, maar wel keihard gaan op vette compstyle boulders. Jeugd en volwassenen klimmen grotendeels dezelfde boulders. Onze eigen jeugdleden klimmen overdag, volwassenen in de avond. Ieder seizoen zijn er vijf wedstrijden. Je kunt er aan eentje, meerdere of allemaal meedoen. Alles vrijblijvend. Wij maken een ranglijst van alle resultaten. Die hangt in de hal, maar vind je ook online (Eindhoven, Amsterdam, Rotterdam).

Wat LOCO boulders LOCO maakt 

Het bouwteam
Bij elke boulderwedstrijd zijn de boulders het visitekaartje. Daarom stellen we voor elke editie van LOCO een uniek team van acht bouwers samen. Zij maken samen 24 boulders. Het team bestaat uit de beste bouwers uit onze hallen en pro’s uit binnen- en buitenland. Ook krijgen een paar van onze bouwers in opleiding de kans om mee te doen. Dan is er ook nog de supreme chief. Die is eindverantwoordelijk voor alle boulders en zorgt er onder andere voor dat de set gevarieerd en over de top is.

In de week voor LOCO houden we genoeg ruimte op de wanden vrij en zorgen we ervoor dat de vetste grepen klaarliggen. Zo kunnen de bouwers helemaal losgaan. 

De boulders
Het doel is om de deelnemers zo lang mogelijk te vermaken. De insteek is dat zoveel mogelijk mensen een boulder kunnen toppen, maar dat zo min mogelijk mensen dit in hun eerste poging doen. Daarom zijn de boulders vaak extra tricky. Of een beetje gek. In elk geval doe je er vaak langer over om een boulder te doen dan je gewend bent van een normaal avondje klimmen. Maar je hebt een hoop mensen om je heen die de boulder ook willen doen. Dat helpt en is bovendien vet gezellig.  

klimmer-op-loco-blog

Meer proberen, meer toppen

Er is geen systeem in de verdeling van LOCO boulders over de hal. Alle niveaus lopen door elkaar heen en de nummering is random. Alleen door in te lezen of te kijken hoe iemand klimt kun je inschatten hoe moeilijk een boulder is. Hoe moeilijk precies, dat doet er niet toe. Het gaat tussen jou en die boulder. Slechts één is er de baas vandaag.

Een tip van onze bouwers: geef niet snel op. Je bent zo tien pogingen verder in een boulder voordat je ‘m een beetje begint te voelen. Met hard werken kom je steeds een pas verder. Uiteindelijk kun je in veel boulders een heel eind komen, of je topt ze zelfs. Ook als dat niet lukt scoor je vaak toch punten. Daarvoor hoef je alleen maar bij de zonegreep te komen. Die vind je halverwege de boulder, een standaard ding bij veel wedstrijden.

competitie-boulderen-spannend

Wedstrijd met jezelf

Naast een kans om je vrienden te verslaan, is LOCO ook een wedstrijd met jezelf. Het steeds opnieuw proberen van iets dat onmogelijk lijkt, vraagt doorzettingsvermogen. Daar heb je flink wat van nodig bij LOCO. Vallen, opstaan en weer instappen. En zo door. Het competitie-element maakt boulderen intenser. Het blijft een wedstrijd. Het toppen van boulders is daardoor wel extra bevredigend.

Meedoen met meerdere of zelfs alle vijf de edities van LOCO geeft door de hele ervaring een extra doel aan je trainingen. Na zo’n wedstrijd wil je de volgende keer dat je meedoet nóg beter presteren. Tussen twee LOCO’s zit meestal een maand of twee, dat is precies genoeg tijd om net wat sterker voor de dag te komen. 

De sfeer

Niets moet en iedereen komt met zijn/haar eigen reden. Dat kan zijn om te winnen, of om keihard stuk te gaan in alle boulders. Of je komt gewoon voor de muziek en de gezelligheid. Er zijn er zelfs die pas na half elf binnenwandelen en alleen de naborrel meepakken. 

pubiek-tijdens-LOCO

Meer weten over LOCO? Checken wanneer de volgende editie is? Op de LOCO pagina vind je alle info over het event.