Monk locals vieren oud en nieuw in Bleau

Monk locals vieren oud en nieuw in Bleau
08/01/2020 Noa Schoffelen

“Ik heb overal spierpijn en mijn armen zijn leeg. Ik denk dat ik het rustig aan doe vandaag.” – Elko voor het klimmen van Karma

Een flinke groep Monk boulderaars uit Eindhoven en Amsterdam vierde oud en nieuw in Bleau. De crew bestond uit (oud-) jeugdleden, trainers, boulderbouwers en onze hoofdtrainer Elko. Hij heeft 2019 afgesloten met een knappe prestatie; het klimmen van Karma (8A+). Deze boulder kennen we, het is het ultieme boulderdoel van onze Eindhovense locatiemanager Bruno. In deze blog lees je hoe 16 Monk locals de laatste dagen van het jaar doorbrachten in ons favoriete bos in Frankrijk. 

Monk-locals-maken-boulderplannen

Bleau in december

December is meestal niet de beste tijd om in Bleau te zijn. Het is vaak ijskoud met veel kans op regen. Onze locals hadden geluk. De eerste dag was bewolkt, en voor 1 januari stond er regen op de planning. Alles daartussen was perfect. De lucht was strakblauw. ‘s Ochtends is het te koud, maar de nachtvorst trekt weg wanneer de zon wat hoger staat. Opwarmen kost wat extra tijd, maar eenmaal warm is het goed te doen.

Zo ziet het er uit

Het plan was om vijf dagen weg te zijn. Van 28 december tot 1 januari. Sommigen hebben vijf dagen geboulderd, de meesten sloegen 1 januari over. Stijn, Malisa, Julian, Jim, Manon, Jorrit, Enrique, Julia, Marieke, Elko, Floor, Giel, Wouter, Luuk, Isaac en Pieter verspreidde zich over twee huisjes, beiden gelegen in het Franse dorp Fleury-en-Bière. Er werd gezamenlijk ontbeten, tussen 08:00 en 09:00. Meteen daarna vertrok iedereen in clubjes van vier of vijf naar de rots.

Monk-locals-in-bleau

De hele groep zonder Isaac, hij maakt de foto

Opwarmen

Iedereen was stevig bepakt. De bouldergebieden zijn 10 tot 30 minuten lopen vanaf de parkeerplaats. Het op peil krijgen van de hartslag en het opwarmen van de spieren was dus meestal al geregeld voordat de boulders in het zicht lagen. Toch kon bijvoorbeeld Floor het niet laten om nog een rondje rond de blokken te rennen. 

Dan de vingers nog. Volgens Elko zijn er verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Zelf warmt hij op met zijn Problemsolver, een mobiel trainingsbord. “Het kan ook in makkelijke boulders. Als je weet wat je doet, kun je zelfs opwarmen in je project.” Tijdens het opwarmen wil je niet te hard aan je vingers trekken, wat wel verleidelijk is. Daarover zegt Elko: “Je val kan bijvoorbeeld oncomfortabel zijn omdat je crashpad even snel is weggelegd. Met een hangbord heb je dat niet. Je kunt dan gecontroleerd opwarmen en het niveau aanpassen, dat vind ik het ideale eraan.” 

Wat er is geklommen

Julian en Jorrit klommen Superprestat, een hoge en bekende 7B+ plaat. Luuk deed l’Aplat du Gain 8A en La Directe du Surplomb de la Mée 7C+. Een overzicht van alles dat er is geklommen is vind je hieronder. Degenen die zonder resultaat zijn thuisgekomen, hebben wel progressie gemaakt. Tijdens de volgende klimtrip kunnen we dus nog meer verwachten. 

Hoofdtrainer Elko spande de kroon. Hij klom vier achten.

Vier klimdagen, vier achten

Het is oudjaarsdag, de zon begint op te komen. De crew is nog binnen, bezig met het maken ontbijt en het voorbereiden van de lunch. Iedereen maakt de plannen van gisterenavond concreet. Elko twijfelt als hem gevraagd wordt wat hij gaat klimmen vandaag. “Nou jongens, ik verwacht niet zoveel van vandaag.” Tot nu toe stond hij elke dag bovenop een acht. “Ik heb overal spierpijn en mijn armen zijn leeg. Ik denk dat ik het rustig aan doe vandaag.” Rond drie uur in de middag gaat er een appje rond. Het is een filmpje van Elko, bovenop de legendarische boulder Karma. Het is een van de moeilijkste boulders die hij tot nu toe heeft geklommen. 

Elko in Amok 8A

Ticklist

Deze boulders werden door de Monk locals afgevinkt in Bleau.

Elko
Karma 8A+ Cuisinière
Amok 8A Rocher de Bouligny
Vague Patatras 8A Rocher Saint-Germain Est
T-Rex 7C+ Cuvier Rempart
T-Rex (assis) 8A Cuvier Rempart

Luuk
L’Aplat du Gain 8A Le Calvaire
La Directe du Surplomb de la Mée 8A Rocher du Potala

Stijn
Bleau’s Art 7B Cuvier Merveille 

Julian
Le Carnage (assis) 7C Cuvier
La Super Prestat 7B+ Cuvier
Gecko Tokay 7B Apremont Butte aux Peintres
Banzaï (bas) 7A+ Cassepot Roches Grises
Double Axel 7A+ Cassepot Roches Grises
Gecko Tokay (direct) 7A Apremont Butte aux Peintres
La Joker 7A Cuvier
Langouste Royale 7A Cuvier

Jorrit
La Super Prestat 7B+ Cuvier

oud-en-nieuw

Daar hoort taart bij