Hard trainen voor de nationale jeugdcompetitie

Hard trainen voor de nationale jeugdcompetitie
05/02/2020 Guido Segers
Tekstschrijver voor Monk. Boulderaar en fanatiek met bergsport. Eindhovense local.

We volgen twee klimmers uit de Eindhovense Monkjeugd tijdens hun seizoen. Ze vertellen ons over hun training, wedstrijden en doelen. Dit is de eerste blog uit de reeks.

Boulderen is onderdeel van de Olympische Spelen 2020 in Tokio. De sterkste klimmers ter wereld hebben alles op alles gezet om daaraan mee te mogen doen. Nederland is er niet vertegenwoordigd, hoewel Tim Reuser erg dicht bij kwam. Ook in ons land wordt competitief geboulderd en elk jaar ligt de lat hoger. Monk leverde in 2019 nog kampioenen Elko en Pleun. In de jeugdcategorieën doen veel Monk klimmers mee om de prijzen, waaronder Wiebe en Simone. 

Wiebe en Simone klimmen beiden in de nationale competitie. Wiebe doet dat bij de jongens B categorie (geboortejaar 2005/2006), waar hij vorig jaar vaak in de top tien eindigde. Simone klimt bij meisjes junioren (geboortejaar 2001/2002). Ook klom ze al vier keer mee bij de dames (categorie volwassenen) en kwalificeerde zich vorig jaar voor de NK finale.

Voorbereiding en plannen

In september starten de jeugdtrainingen, die meermaals per week plaatsvinden. Voor Wiebe is dit goed te combineren met de middelbare school: “Ik zou misschien meer aan school kunnen doen, maar dat gaat goed. Daardoor heb ik ook genoeg tijd voor mijn training. Dat vind ik belangrijk, want het geeft me de ruimte om extra te trainen wanneer ik wil. Zo blijft het voor mij leuk.” Simone moet goed plannen om haar training te combineren met haar HBO communicatie: “Ik probeer altijd hard te trainen. Er zijn een paar rustige weken in de zomer, maar ik stop niet. Ik wil altijd in vorm zijn. Dit jaar moet ik wel goed plannen, want ik kom vaak met de fiets vanuit Lieshout. Dat kost extra tijd en energie.” 

Dit jaar maakt de seizoensopzet je training extra belangrijk, legt Simone uit. “De wedstrijden en het NK zitten dicht op elkaar. Normaal heb je een paar weken om extra hard te trainen als voorbereiding. Dat kan dit jaar niet, je moet er klaar voor zijn.”

Wiebe in actie in Fontainebleau

Strak trainingsregime

Wiebe omschrijft zijn trainingsroutine: “Mijn trainingen op maandag en woensdag worden gegeven door Elko en Julian en zijn behoorlijk serieus. Op zaterdag doe ik mee met de open training, maar dat is vooral met spelvormen. Als ik er zin in heb train ik nog een paar keer alleen.” Simone heeft een drukker schema: “Ik heb op maandag en woensdag groepstraining, maar als ik het met school haal train ik dinsdag en donderdag ook. Op vrijdag en zaterdag geef ik zelf training. Dan ben ik hier toch, dus op een van die dagen train ik ook. Vier keer per week is minimaal, maar als ik me goed voel dus zes keer.” 

Tijdens de training is er veel focus op de ontwikkelpunten van de klimmers, maar een deel daarvan heb je zelf in de hand volgens Wiebe: “Voor mij is plezier hebben in het klimmen de grootste motivatie. Daarom ben ik veel aan het projecten. Klimmen op de plaat is iets waar ik minder goed in ben, dus daar focus ik zelf op tijdens oefeningen. Ik kies bewust boulders op de plaat, ook om te projecten. We werken vaak ook met trainingsdoelen. Die moet je zelf opstellen en er aan werken.” Voor Simone werden haar aandachtspunten duidelijk tijdens de eerste wedstrijd dit seizoen: “De kwalificatie ging heel goed, maar daarna had ik geen fut meer. Dat kostte me de wedstrijd. Normaal starten we het jaar met weerstandstraining, maar dat deden we iets minder dit jaar. Ik merk dat ik dit nu miste en ga me er extra op focussen. Er waren ook een paar lastige randjes, dus ik wil sterkere vingers.” 

Wedstrijdsimulatie

Om klaar te zijn voor de druk van de wedstrijd, is simulatie een belangrijk onderdeel van de training. Simone: “Daar zijn we vrij snel mee begonnen. Om een simulatie te maken, zetten de trainers boulders uit die je in korte tijd moet uitklimmen, zonder vooraf te kijken.” Wiebe legt uit hoe dat werkt: “Ze combineren grepen van verschillende boulders, om nieuwe problemen te maken. Die moet je dan snel klimmen, maar soms krijgen we de tijd om goed in te lezen. Goede inschattingen maken hoe je een boulder gaat klimmen maakt je effectief in de wedstrijd. Je bespaart zo tijd en energie.”

Simone en Wiebe doen ook op woensdagen mee met de team training, waar de sterkste klimmers van Monk aan meedoen. “Bij de jeugd verschilt het niveau vaak, maar bij de team training ligt de lat altijd hoog. Ook daar doen we veel wedstrijdsimulaties, maar ook projecten en krachttraining. We werken in groepen, waar je traint met klimmers die veel ervaring hebben. Dat is erg leerzaam.”

 

 

Lees hier verder over het seizoen van Wiebe.

Foto header: Bram Berkien
Foto Simone: Bram Berkien
Foto Wiebe: Familie Koeneman

Tekstschrijver voor Monk. Boulderaar en fanatiek met bergsport. Eindhovense local.