“Stel geen doel met een einddatum, maar heb een toekomstdroom. Zo blijft het leuk.” – Patrick Matros
Mijn goede voornemen: dit jaar wil ik mijn eerste 7c boulderen in Fontainebleau. Gemotiveerd en vol goede moed schreef ik begin deze maand een strak trainingsschema. Vanaf dat moment ruil ik het buiten boulderen in voor de trainingshoek van Karma, de klimhal in Fontainebleau.
Een plan is zo geschreven. De crux zit ‘m in het doorzetten. Ik vroeg klimlegende Patrick Matros om tips, hij deelde zijn filosofie op training en mindset. In deze blog lees je hoe een self-coached klimmer effectief kan trainen én het plezier in boulderen vasthoudt.
Een coach met twee rollen
Patrick is de mede-coach van Alex Megos en coacht atleten van het Adidas team on demand. Zijn trainingsvisie gaat niet over strakke schema’s, veel eerder over communicatie. Patrick vertelt dat hij als coach twee rollen inneemt; die van coach en die van vriend. De coach helpt zijn atleten om de gestelde doelen te halen. De vriend vertelt een atleet wanneer de gestelde doelen te ambitieus zijn.
Trainen of getraind worden. Dat is de vraag.
De meeste van ons zijn geen gecoacht topatleet. Wij moeten zelf zorgen dat we onze doelen halen. Volgens Patrick is een coach niet vereist voor succes. Er zijn volgens hem dingen waar je je bewust van moet zijn.
Het trainen in een gym is een sociale bezigheid. Dat is gezellig, maar het kan je groei remmen. Weinig mensen vinden het makkelijk om voor de neus van je vrienden te falen. Het is veel makkelijker om te doen waar je goed in bent. Dat kan ervoor zorgen dat je vergeet te trainen waar je de meeste meters te maken hebt. “Trainen is niet altijd leuk. Het gaat vaak over de dingen waar je nu niet goed in bent.” zegt Patrick tijdens een intakegesprek met een coachee. Als self-coached klimmer moet je jezelf blijven confronteren met je zwaktes.
Haalbare doelen en plezier in je training
Patrick vindt dat het luisteren naar je lichaam belangrijker is dan het volgen van schema’s:
“klimmers voelen bij binnenkomst van de gym of het een sterke dag wordt.” Op een ‘high gravity day’ kun je volgens Patrick beter naar je lichaam luisteren en de harde training bewaren voor een dag waarop het echt lukt. “Lange termijn doelen met een einddatum zijn niet constructief.” vindt Patrick. Hij legt uit dat wij niet-atleten drukke levens hebben. Dat maakt het moeilijk om voor lange tijd een strakke training vol te houden. Jezelf maandenlang vastbijten op een doel kan ervoor zorgen dat je geblesseerd raakt, of je brandt op. Dat is frustrerend.
In plaats daarvan kan je volgens Patrick beter een droom hebben. Hij noemt dit ‘het vuurtje’. Bijvoorbeeld: het klimmen van de mooiste klassiekers in vier landen. Daar kun je lang over doen, het motiveert. Wie weet kom je tijdens een van je trips een 7c tegen die je ligt en dan ga je ervoor.
Het belangrijkste advies: Geef jezelf meer tijd!
Zo train je
Focus op explosiviteit, power-endurance, flexibiliteit en coördinatie. Volgens Patrick moet je altijd alle facetten onderhouden. Doe je dat niet, dan verschuiven de dingen waar je minder goed in bent waarschijnlijk naar de achtergrond. Dan blijft het zwak.
Werk met een 14-daagse cyclus aan een korte termijn doel. Stel je wilt je vingerkracht trainen, dan kan je doel zijn om met één arm aan een 20 mm randje te hangen. Je traint hier twee weken naar toe, je ziet snel resultaat. Zo zorg je ervoor dat het realistisch en vol te houden is.