Monk levert NK Boulder kampioenen 2019

Monk levert NK Boulder kampioenen 2019
18/06/2019 Guido Segers
  • Winnaars-NK-Boulder-2019-podium
  • Winnaars-NK-Boulder-2019-dames
  • Winnaars-NK-Boulder-2019-heren
  • finalisten-nk-boulder-2019
  • Elko-NK-Boulder-2019
  • Julian-NK-Boulder-2019
Tekstschrijver voor Monk. Boulderaar en fanatiek met bergsport. Eindhovense local.

Spannend was het zeker, de finale van het NK Boulder 2019. Eerder op de dag vond de halve finale plaats, waarna zes dames en zes heren over bleven om te vechten om de nationale titel in bouldergym Grip (Nijmegen). Vier boulders om het waar te maken en tot de laatste bleef het afwachten wie de titel pakt. Pleun Frank en Elko Schellingerhout hielden het hoofd koel in de dampend hete hal en pakten de winst op het Nederlands kampioenschap boulderen.

Halve finales

Pleun Frank kwam als enige Monk dame door de halve finale. Maar liefst zes van de twaalf deelnemers behoorden tot team Monk. Helaas wisten Marieke Berends (met schouderblessure), Simone Gerritsen, Mette van Liempd, Ysa Rakestraw (Monk Eindhoven) en Sven van der Heijden (Monk Amsterdam) zich niet te kwalificeren voor de slotronde en was het NK rond 14.00 uur voor hen voorbij.

Bij de heren was de afvaardiging kleiner, maar zowel Elko Schellingerhout als Julian Konig (Monk Eindhoven) plaatsten zich overtuigend voor de finale. Michiel Hennevelt (Monk Rotterdam) kwam helaas te kort.

Titanenstrijd

Op de eerste boulder maken de heren meteen het verschil. Enkel favoriet Tim Reuser van Delfts Bleau en Elko weten ‘m te toppen. Het verschil: Reuser had 6 pogingen nodig, waar de hoofdtrainer van Monk het met 2 pogingen afmaakt. De daaropvolgende plaatboulder is een pittige uitdaging voor alle klimmers en wordt niet getopt, maar wel vinken beide heren de laatste twee routes eenvoudig af. Reuser topt als eerste boulder 4. Dan is het aan Elko om het hoofd koel te houden en ijskoud pakt hij ‘m in de eerste poging. Een brede lach breekt door als zijn handen de slotgreep vastpakken; die titel gaat mee naar Eindhoven.

Dagheld

Op papier lijkt de finale van Julian geen succes. Niets is minder waar. Voorheen onbekend, raasde Konig door het seizoen heen en eindigde als eerste in de ranking. Dat is dus hetzelfde als in de Eredivisie bovenaan staan op de laatste staat speeldag. In de halve finale topt Julian als enige drie routes, maar pakt geen eindgrepen in de finale. De strijdlust, waarmee hij de boulders te lijf gaat, krijgt respect van klimmers en bezoekers.

Spannend tot het einde

Bij de dames wordt volop geflashed. Dat laat toch een inschattingsfout van de bouwers zien: te makkelijke boulders. Na de eerste drie problemen zijn slechts twee deelnemers afgehaakt en bevindt Pleun zich aan de top in gezelschap van Tiba Vroom, Vera Zijlstra en Lynn van der Meer, stuk voor stuk favorieten. Op de laatste boulder moet het dus gebeuren. Van der Meer doet het in 3 pogingen, maar Pleun pakt ‘m in de tweede. Zijlstra bijt zich stuk en topt niet. Als Vroom dan flasht of gelijk eindigt, kan de titel nog wegglippen. Tijdens de tweede poging grijpt de topper van de halve finale mis en dan is de eindstand bekend. Pleun Frank is nummer 1!

Twee kampioenen van Monk, daar zijn we trots op. Benieuwd hoe hoe de finalisten zelf de dag beleefden? Lees hier de uitgebreide interviews die we met Pleun en Elko hadden. 

Kijk hier het NK Boulder 2019 op je gemak terug.

 

monk-pleun-nk-boulder-2019

Deze posters vind je in de hal. Ze zijn binnenkort ook verkrijgbaar als ansichtkaarten!

Foto’s: Sytse van Slooten

 

Tekstschrijver voor Monk. Boulderaar en fanatiek met bergsport. Eindhovense local.