Josie woont in Bleau

Josie woont in Bleau
22/12/2021 Josie Speetjens
Josie-correspondent-fontainebleau
Correspondent in Bleau. Trainster en wandelende bleautopo.

“Men zegt dat je je hart moet volgen, daarom woon ik nu in Bleau”

Alles over buiten boulderen

In deze reeks blogs neem ik je mee in mijn avontuur als doorgewinterde buitenklimmer. Ik geef je een kijkje in de Franse klimscene en geef je de nodige kennis om een ‘Bleausard’ te worden. De blogs gaan je onder andere helpen om de beste keuzes te maken bij het aanschaffen van klimspullen en je blijft op de hoogte van alle ins en outs van de scene. Kortom, elke maand een blog om je wegwijs te maken als buitenboulderaar.

Wie ben ik?

De Eindhovenaren onder ons kennen mij als barvrouw, of hebben mij zien rondlopen als trainster. Ik werk al een lange tijd voor Monk en ik heb veel ervaring als binnen- en buitenklimster.

Negen jaar geleden begon ik in met klimmen in Monk Eindhoven. Niet veel later kreeg ik hier ook een baan. Boulderen was toen nog best wel ondergronds, je kon alle Nederlandse bouldergyms op een hand tellen en Monk Eindhoven was de enige Monk. Nu, negen jaar later, zijn er tientallen boulderhallen in Nederland en woon ik in Fontainebleau. Ik verhuisde naar Bleau om een eigen onderneming op te zetten: ‘Sandstone Playground’. Het is mijn missie om klimmers aan de arm mee te nemen het bos in. Het doel gaat verder dan uit te leggen hoe je buiten bouldert. Ik geef mensen ook klim-ethiek mee.

Ik volg mijn hart.

Nadat ik een jaar klom ging ik voor het eerst naar Fontainebleau. Dit was liefde op het eerste gezicht. Ieder jaar ging ik vaker. Ik leerde locals kennen en zij mij.

De lockdown maakte me gek. Ik miste het buiten boulderen en besefte wat ik moest doen. Ik moest mijn hart volgen! Ik wil mijn passie voor buiten klimmen en mijn liefde voor Bleau delen met andere klimmers. Op het moment dat de grenzen in Europa weer opende, gooide ik daarom het roer om. Ik besloot naar Frankrijk te verhuizen en een eigen onderneming op te starten.

Waarom Sandstone Playground?

Niet alleen het indoor boulderen groeit. Ook in Fontainebleau is de toename van populariteit te zien. Soms doet het een beetje pijn om de wit gepofte boulders te zien. Er staan talloze tickmarks en de voettreden zijn zo afgeklommen dat ze glanzen. Niet te vergeten de lading aan toiletpapier die je vind als je richting de zijkant van het gebied loopt.

Ik besef me dat een groot deel van de schade ontstaat door onwetendheid van klimmers. Want hoe moet je de ethiek van het buiten boulderen leren in een boulderhal?

Met mijn onderneming Sandstone Playground bied ik begeleiding aan zowel de beginnende- als de gevorderde klimmer aan. Tijdens mijn begeleiding leer ik klimmers niet alleen om buiten te leren boulderen, maar leer ik ze ook over zandsteen en haar behoeften. Door de ethiek van het boulderen toe te lichten kunnen we de zorg voor ons prachtige zandsteen samen dragen. Niet onbelangrijk, ik neem klimmers mee naar de vetste boulders.

Laten we eerlijk wezen. Buiten- en binnen klimmen hebben overeenkomsten. Maar het overgrote deel is nét even anders. Heb jij ooit iemand zien verdwalen in een boulderhal? Of iemand met een handdoek zijn klimschoentjes zien schoonvegen? Of niet te vergeten, spartelend een boulder zien uit mantelen? Middels mijn onderneming en deze blogs wil ik mijn passie voor het buiten boulderen delen. In de blog van volgende maand lees je meer over binnen- v.s. buiten boulderen.

Header en eerste foto van: Veronica Melkonian

 

Je kunt Josie volgen op Instagram en op YouTube

Correspondent in Bleau. Trainster en wandelende bleautopo.