Elko de nieuwe hoofdtrainer

Elko de nieuwe hoofdtrainer
20/09/2018 Dirk Mol
  • monk-elko-hoofdtrainer_1
Een van de drie oprichters van Monk. Dirk is baas toekomst, hij zorgt ervoor dat Monk vooruit kijkt. Buiten klimmen doet hij het liefste in Fontainebleau of in de Alpen.

“We proberen onze jeugd breed op te leiden. Je ziet bijvoorbeeld dat – omdat kinderen veel boulderen – ze relatief sterk worden. Maar ze ontwikkelen wat minder snel souplesse of efficiënt bewegen”

We hebben een nieuw hoofdtraining bij Monk. Zijn naam: Elko Schellingerhout. Elko loopt al flink wat trainersjaren rond bij ons en pakt nu de leiding. Vanaf dit seizoen trekt ‘ie één strakke lijn in alle trainingen binnen Monk, voor jeugd- én volwassenen. Niet alleen in zijn thuishal Eindhoven, maar ook in Monk Amsterdam en Rotterdam.

Tot op heden had elke Monk locatie zijn eigen hoofdtrainer. Of ja, dat is nog steeds zo. Maar nu is er ook Elko, het hoofd training. Hij schrijft de visie betreft de jeugd- en talentontwikkeling binnen Monk, faciliteert en monitort het aanbod voor volwassenen, leidt trainers op en zorgt dat in de verschillende vestigingen op eenzelfde manier lesgegeven en getraind wordt. De hoofd-hoofdtrainer geeft daarnaast ook gewoon zelf nog les, en loopt regelmatig mee met andere trainers. Geen kantoorbaantje dus. 

Daarom Elko

monk-elko-hoofdtrainer_8

Elko in actie tijdens het NK Boulder 2017

Elko weet als geen ander wat hard trainen is. Halverwege zijn tienerjaren komt hij bij het Nederlands Team, eerst bij Jong-Oranje en later bij de senioren. Nu, ruim tien jaar verder, heeft hij wedstrijdervaring op alle niveau’s, nationaal en internationaal, in zowel boulderen als leadklimmen. Ondertussen geeft hij ook al zo’n 15 jaar les aan alle denkbare groepen: van kleine, beginnende kindjes tot de toppers van het Nederlands Team.

Hij studeerde recent af voor zijn opleiding psychologie. De psycholoog in hem kijkt verder dan alleen de trainingen. “Ik probeer me als trainer altijd een zo totaal mogelijk beeld te vormen van de klimmers die ik les geef. Waar kan iemand zich in algemene zin in ontwikkelen? Zijn er misschien achtergronddetails die invloed hebben op de manier van trainen, en werken die voor- of nadelig? In mijn trainingen probeer ik op alle vlakken wetenschappelijke onderbouwde methodes toe te passen. Tegenwoordig is er veel kennis over trainen. Toen ik begon met trainen bij Jong Oranje, was dit anders. Veel meer dan samen klimmen was het niet.”

De jeugd heeft de toekomst

Bovenaan op de to-do list van Elko staat het ontwikkelen van een eenduidig Monk-beleid omtrent de jeugdtrainingen. “De basis is dat alle trainers goed weten voor wat voor groep ze staan. Dat gaat veel verder dan een trainer die de namen van de kinderen kent. Elke groep heeft een eigen specifieke vraag. Daar moet je als trainer op inspelen.”

Jeugdleden mogen bij Monk gratis training volgen; het zit inbegrepen bij het jeugdlidmaatschap. We geven les aan kinderen tussen de 6 en 18 jaar oud. Groepen worden samengesteld op basis van leeftijd, motivatie en klimniveau. Hierbij hanteren we de leeftijdscategorieën van de NKBV wedstrijdsport.

monk-elko-hoofdtrainer_7

Amsterdamse kids in actie tijdens de Monk Jeugdcompetitie (MJC)

De mini’s zijn de allerkleinsten: kids van 6 en 7. “We laten de mini’s spelenderwijs kennismaken met boulderen. Het zijn breed georiënteerde lessen, waarin bijvoorbeeld het gooien en vangen van een balletje net zo belangrijk is als het beklimmen van een boulder. Het accent ligt naast het spelenderwijs aanleren van klimtechniek op het ontwikkelen van een verfijnde motoriek”, aldus Elko.

Mini’s krijgen één keer per week les. Voor CDE en JAB jeugdleden zijn er twee trainingen per week. De CDE groepen zijn basisscholieren vanaf acht jaar. “Aan de hand van spelletjes leren we de kinderen alle basistechnieken en vergroten we de klimkennis. Ook deze kinderen leren meer dan enkel klimmen. De ontwikkeling van een breed bewegingsrepertoire krijgt veel aandacht.”

De JAB groepen zijn middelbare scholieren tot achttien jaar. “In deze groep wordt je naast een enthousiaste klimmer met veel techniek ook supersterk. Je wordt opgeleid om op eigen benen te kunnen staan als klimmer. Je leert te trainen met verschillende energiesystemen en ook veel over het klimmen zelf. Bijvoorbeeld welke wedstrijden er zijn, hoe je er aan meedoet en in welke buitengebieden je absoluut moet klimmen.”

Meer weten over boulderen voor kinderen? Check de webpagina’s van Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven.

Klimplezier

Met het cv van Elko verwacht je binnen Monk wellicht een gestandaardiseerde jeugdopleiding tot wedstrijdklimmer. Maar dit is zeker niet het geval. “De meeste kinderen komen helemaal niet om wedstrijden te klimmen. Dat is prima, klimplezier staat voorop. Welke vorm dat uiteindelijk krijgt is niet zo belangrijk. Het kan uitmonden in een wedstrijdklimmer, maar net zo goed in een boulderaar die graag naar buiten gaat. Of in een klimmer die het liefst op vrijdagavond een paar circuitjes wegtrekt met vrienden. Het kan zelfs uitmonden in een boulderaar die liever routes gaat klimmen. We proberen de jeugd bij Monk sowieso breed op te leiden. Je ziet bijvoorbeeld – omdat onze kinderen veel boulderen – ze relatief sterk worden. Maar ze ontwikkelen minder snel souplesse of efficiënt bewegen. Leren hoe ze een beweging aan moeten zetten zonder dat ze kracht hoeven te gebruiken, dat is hier extra belangrijk.”

Gouden tip

Goed bewegen, dat is de gouden tip van Elko. Niet alleen voor kids. “Krachttraining kan heel effectief zijn. Maar klimmers hebben er vaak meer aan om aan het bewegingsrepertoire te werken, vooral als ze nog niet zo lang klimmen. Je kunt heel hard gaan trainen om supersterk te worden, maar soms heb je er meer aan om aan je techniek te werken. Bedenk goed waarom je een bepaalde keuze maakt.”

Het niveau van de recreatieve klimmer is de laatste jaren flink omhooggegaan. Toch zijn de meesten niet echt bétere klimmers geworden, maar vooral fysiek sterker. “Vroeger had slechts een enkeling de lompe kracht om zich door de moeilijkere niveaus te hijsen. Dat is nu sneller bereikt door een beter gefaciliteerde training. Er is nu veel aandacht voor hard en fysiek trainen en wat minder aandacht voor het bewegingsrepertoire, het goed kunnen bewegen.”

Doe mee!

Zin gekregen om aan de slag te gaan? Voor volwassenen die les willen hebben we twee opties: de workout, of personal training (plus). Het concept van de workout is even simpel als succesvol: fit worden met een groepje gelijkgestemden. Elke week is er minimaal één mogelijkheid om keihard te gaan. Je boulderniveau doet er niet toe. De personal trainingen worden op maat gemaakt. 

monk-elko-hoofdtrainer_6

Monk Eindhoven trainer Bruno geeft een workout

Personal training volg je alleen of met wat vrienden. Als je sprongen in je klimprestaties wilt, is dit de way to go. Je kunt met een specifieke vraag op de trainer afstappen. We kunnen je bijvoorbeeld helpen een trainingsschema op te stellen, of een sessie doen om te kijken waar je slagen kunt maken. Je kunt boeken zoveel en wanneer je maar wil (in overleg met de trainer). Een personal training kost € 50 per les (niet-leden betalen € 60 exclusief toegang), ongeacht het aantal deelnemers (maximaal 3). Je kunt de kosten dus prima splitten.

Personal training Plus volg je alleen, of met zijn tweeën. Mist jullie boulderniveau en trainingsvraag gelijk is. De training bestaat uit drie sessies van een uur, verdeeld over drie maanden tijd. Je krijgt les van een toptrainer in (in Eindhoven is dat vaak Elko zelf) en je krijgt een pakket aan trainingsoefeningen mee als huiswerk. De personal training Plus kost €120 (niet-leden betalen €144 exclusief toegang).

Meer weten over personal training? Check de webpagina’s van Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven.

Een van de drie oprichters van Monk. Dirk is baas toekomst, hij zorgt ervoor dat Monk vooruit kijkt. Buiten klimmen doet hij het liefste in Fontainebleau of in de Alpen.