“De Franse regering heeft alle prullenbakken uit het bos van Bleau verwijderd, daardoor verschuift de verantwoording, dat merk je.”
Clean Climber bestaat sinds 2018 en organiseert cleanup events door heel Europa. Daarnaast verzamelen zij tweedehands, afgedankte of vergeten klimspullen. Deze worden gedoneerd aan klimmers met weinig middelen in landen als Bosnië. Vandaag trekken we met een handvol klimmers de handschoenen aan om het achtergelaten vuilnis in Franchard Isatis op te rapen. Meer weten over Clean Climber? Lees hier een interview met Gerard, een van de oprichters.
Het is frisjes in het bos van Fontainebleau op zaterdagmorgen. De verwarmingsinstallaties in de paar campers op Parking Isatis beginnen te zoemen, maar een kleine groep bezoekers is al druk in de weer. Twee grote beachflags kondigen aan dat Clean Climber vandaag aanwezig is.
Het zou niet nodig moeten zijn en gelukkig nemen veel klimmers hun eigen vuilnis weer mee naar huis. De Franse regering heeft alle prullenbakken uit het bos van Bleau verwijderd; vaak leiden containers juist tot afval in een klimgebied. Ze kunnen bijvoorbeeld overvol raken, of mensen raken ongeduldig als er te weinig zijn. Door de bakken te verwijderen verschuift de verantwoording, dat merk je. Het gebied waar we vandaag opruimen is eigenlijk vrij schoon. Toch hebben we na drie uurtjes afval rapen ongeveer 15 kilo afval uit het bos gehaald. Van speelgoed, tot rugtassen en floppy disks. Die laatste geeft wel aan hoe snel afval vanzelf verdwijnt.
Ethiek in het bos
Buiten klimmen laat een voetafdruk achter. Vindt een gemeente dat die te groot wordt, dan wordt het betreffende klimgebied vaak gesloten. Daarnaast wil niemand in de rotzooi boulderen. Dit zijn drie dingen die ons zijn opgevallen (en waarvan we graag vertellen hoe het dan wel hoort).
- Toiletpapier
De grootste plaag in de bossen is toiletpapier. Er bestaat wc-papier dat snel oplost in de bossen, normaal wc-papier doet dat niet. Daarnaast vonden we soms vochtige doekjes. Deze breken niet af en zijn schadelijk voor de omgeving. Het is het beste om je wc papier gewoon in een afvalzakje te stoppen. Zo niet, zorg dan in elk geval voor biologisch afbreekbaar toiletpapier.
- Kuiltjes graven
Doe je een nummer twee in de bosjes, begraaf ‘m dan gewoon even. Niet een paar blaadjes erop, maar onder de grond. Ongeveer 20 centimeter diep tenminste, dan graven andere dieren het niet op. En ook 100 meter van een waterbron om vervuiling tegen te gaan. Namens elke bezoeker die al een keer in de roos getrapt heeft: Thanks man. - Zorg altijd voor een vuilniszak
Opvallend is dat mensen wel hun best doen om het afval dat ze achterlaten te verstoppen. De wandelpaden zijn aan kant, maar langs de paden in de bosrand ligt de meeste zooi. Vaak net na een bocht, alsof daar de wilskracht om iets vast te houden breekt. Neem je eigen afval mee, en het afval van anderen. Zo houden we samen het bos schoon.
Ethiek tijdens het boulderen
Na het opruimen zijn we samen gaan boulderen. Ook daar zien we dat niet alle klimmers bekend zijn met de ethiek. Zo zien we het het liefst.
- Poetsen
Laat geen pofresten op de rots zitten, er zijn mensen die zich eraan storen. Een boulder slijt ook sneller als je pof laat intrekken. Poetsen dus. Daarnaast zorg je voor schone schoenen; zand op je boulderschoenen polijst de boulder. Tip: Neem het matje uit je auto mee, of zorg voor een handdoek. Een kokosmat werkt het beste. - Klim nooit op natte rots
Natte rots is fragiel, je breekt zo grepen uit (of je been). - Gebruik een crashpad
Spreekt voor zich, toch? - Let op het volume
Mensen komen voor hun rust naar het bos. Schreeuw weinig en laat je bluetooth speakers en drones thuis. - Blijf op de wandelpaden
“Korte routes” door begroeid gebied beschadigen de natuur, blijf dus gewoon op de paden.
Met deze tips kun je door naar Bleau. Ga je voor het eerst? Lees onze tips.