Buiten boulderen? 5 tips!

Buiten boulderen? 5 tips!
02/10/2019 Guido Segers
Tekstschrijver voor Monk. Boulderaar en fanatiek met bergsport. Eindhovense local.

Headerbeeld: Jonas in de beroemde Iron Man Traverse (V4) in Buttermiks (Bishop, Californië)

Het woord ‘boulder’ (rotsblok) verraadt het misschien al een beetje: boulderen is een échte buitensport. Zodra het lekker weer wordt, is het heerlijk boulderen in het heilige bos van Fontainebleau, Magic Wood in Zwitserland en andere buitenspots. Maar fanatieke boulderaars gaan ook in het vroege voorjaar en de herfst volop naar buiten. Dus wanneer de meeste mensen voorzichtig hun korte broeken uit de mottenballen halen of ze weer opbergen, zijn de echte die-hards al lang bezig. Zo was locatiemanager Bruno (Eindhoven) in februari al in Fontainebleau aan het klimmen.

Misschien wil jij er ook eens op uit maar weet je niet zo goed hoe je dat aanpakt. Daarom 5 tips, om jouw eerste buiten-boulder-avontuur tot een succes te maken.

1. Weet waar je heen gaat

Dat gaat verder dan je bestemming in je navigatie invoeren. Voor je het weet sta je bij een rotspartij met niks anders dan een vergaan Franstalig bordje als handvat. Zonder topo kun je niet op pad en er bestaat zelfs een kans dat je helemaal geen boulders vindt. Regel dus een topo. Dan weet je ook meteen waar je de auto kwijt kunt en hoe ver je moet lopen naar de blokken. Een paar kilometer op slippers is namelijk geen lolletje. En check zeker het weer! Want voor een dag treurig voor je uitkijken met een paraplu hoef je het land niet uit. Te nat en te heet, dat moet je allebei niet willen.

Een topo haal je bij ons in de shop, maar kan je ook lenen van andere klimmers.

Sebastian Spauwen in Magic Wood | Foto: archief Dirk Mol

2. Weet wat je mee moet nemen

Vink even af of je alles in de kofferbak hebt liggen. Klimschoenen, topo, pof, borstel, crashpad… Crashpad? Ja, buiten liggen er geen matten voor je klaar. Dus die moet je echt zelf meenemen. Kan je ook al bij ons kopen. Of huren (alleen in Eindhoven). Daarnaast niet vergeten:

  • Eten en drinken (of weet waar je kunt shoppen): voor een halve dag zoeken naar een supermarkt ben je niet naar Frankrijk gereden. Minimaal: een fles water.
  • Een fatsoenlijke wandelschoen: geen overbodige luxe, zeker als je in de Alpen gaat boulderen of een flink stuk moet lopen.
  • Een dynaband of mobiel trainingsbord (voor de gevorderde klimmer) voor je warming-up (zie tip 4).

3. Boulder veilig: Spotten en crashpads (alweer)

Voor je veiligheid gebruik je dus een crashpad. Kijk wel even goed waar je ‘m neerlegt, want als je er een scherpe steen onder zit val je niet lekker en kan je zelfs blessures oplopen. Maar een crashpad alleen is beperkt, daarom moet je buiten ook altijd spotten. Dat betekent dat je een klimmer begeleid in een veilige landing als ‘ie valt. Je kunt iemand natuurlijk niet opvangen, je zorgt er alleen voor dat de klimmer netjes op zijn of haar benen land. Denk altijd goed na over het risico voor de klimmer, maar ook voor jezelf.

Let goed op hoe je je crashpad neerlegt. Marieke heeft er hier rekening mee gehouden dat ze flink uitzwaait bij een val.

4. Warm goed op en altijd eerst poetsen

Opwarmen is altijd belangrijk, dat hoeven we je vast niet meer te vertellen. Maar je eerste keer buiten boulderen is wennen; steen houdt anders vast dan klimgrepen. Begin dus rustig aan en bouw het langzaam op. En: poets je schoenen voor je losgaat. Zand op je klimschoenen polijst de boulder, dat is een doodzonde. Een oude theedoek of kokosmatje is daar handig voor. Zet die op je lijstje van tip 2.

Hier klimt Jonas Good Morning Sunshine (V1) in Buttermiks (Bishop, Californië). Bij stevige wind is een voetje op de crashpad soms nodig.

5. Gedraag je. Punt

Als je altijd gewend bent om overal een zooi achter te laten verdien je sowieso een schop onder je kont, maar in een buitengebied is er een grote kans dat je die ook echt krijgt. Ruim je afval en dat wat je van anderen vindt op, laat geen sporen achter en ben zuinig op de natuur en rotsen. Een buitengebied heeft geen routebouwers die het rotsblok een keer om komen draaien, dus ben zuinig met je pof. Pofsporen kunnen andermans klimplezier verpesten, want dan valt er op zo’n boulder niet veel meer te puzzelen. Altijd even borstelen na het klimmen dus. Je bluetooth speaker laat je in je tent of auto, mensen komen voor hun rust naar het bos. Als er speciale regels gelden in een gebied, zorg dat je die kent. Ook daar is die topo handig voor, maar kijk ook online op de site van een gebied als Magic Wood of Bleau.

Dat was ‘m, vijf tips waarmee jij een leuke bouldertrip gaat hebben. Eén bonustip dan nog: zorg dat je genoeg beeld vastlegt om je mooie verhalen te ondersteunen. Kun je ze thuis lekker maken.

Marieke bouldert Le Carnage(7b+) in Bleau

Tekstschrijver voor Monk. Boulderaar en fanatiek met bergsport. Eindhovense local.