Clean Climber gaat voor duurzamer buiten klimmen

Clean Climber gaat voor duurzamer buiten klimmen
05/11/2019 Guido Segers
clean climber cleanup
Tekstschrijver voor Monk. Boulderaar en fanatiek met bergsport. Eindhovense local.

“Sustainability of duurzaamheid vind ik dure woorden, maar daar draait het bij ons wel om.” – Gerard van Laar, Clean Climber

Als Nederlandse klimmer ben je altijd te gast als je buiten gaat klimmen. Of je nu gaat routeklimmen in de Belgische Ardennen of boulderen in het bos van Fontainebleau. Als Nederlanders rijden we ver met de auto om van die magische natuur te genieten. Maar als gasten moeten we ook goed voor die natuur zorgen en deze netjes achterlaten. De helden van Clean Climber zetten zich daar dan ook voor in.

Clean Climber bestaat sinds 2018 en maakt zich hard voor klimmen met een minimale impact op de omgeving. Dat betekent je blikje cola oprapen, maar ook een goede relatie opbouwen met omwonenden en nog veel meer. Dat vertellen zij zelf het best, daarom sprak ik met Gerard van Laar, mede-oprichter van de stichting.

Mooie plekken mooi houden

In de natuur klimmen is magisch, dat begrijpen steeds meer mensen. Maar waar veel mensen komen, neigt het wel eens een bende te worden. Het irriteert Gerard mateloos. “Dat kan je in je eentje wel gaan opruimen, maar dat is vechten tegen de bierkaai. Als je het samen doet met andere klimmers is het leuk en kan je ook echt wat bereiken. Zo is het eigenlijk begonnen…”

Balans tussen klimsport en natuur

Gerard startte samen met Ico Kloppenburg en Wouter Hurkmans Clean Climber op. Het doel: de klimsport in balans brengen met haar omgeving. “We kopen klimspullen, we rijden grote afstanden naar gebieden, maar weten niet hoe we ons moeten gedragen en wat voor impact we hebben. Niet alleen op de natuur, maar ook welke indruk we maken op de lokale bevolking. Vindt een gemeente dat de natuur te lijden heeft, dan sluiten zij het gebied. We moeten niet onderschatten hoe snel de sport groeit. Daarom vechten wij voor een duurzame klimsport, in balans met de natuur waar we zo gek op zijn.”

Drukte in de klimgebieden

Het is niet overal een ramp. Sommige klimgebieden hebben lokale klimclubs die zorgen voor het onderhoud. Een duidelijke gedragscode zorgt ervoor dat bezoekers zich hier ook aan houden. Op andere plekken gebeurt het tegenovergestelde: “Vergelijk het met Amsterdam dat door toeristen overstroomd wordt. Dat levert conflicten op, niet alleen met de omgeving, maar ook met de lokale bevolking. Daarom is het belangrijk om pro-actief te zijn en een nieuwe generatie klimmers de weg te wijzen. Daar moeten we energie in steken.”

Activisme

Clean Climber klimgeboden

Clean Climber heeft in diverse klimgebieden deze borden opgehangen om bezoekers te informeren over de gedragsregels.

 

Die energie, die steekt Clean Climber in diverse initiatieven. Daarin staan de opruimdagen centraal: “ We hebben sinds 2018 zes opruimdagen georganiseerd op verschillende plekken in Europa.” Maar daar houdt het werk van Clean Climber niet op : “Sustainability of duurzaamheid vind ik dure woorden, maar daar draait het bij ons wel om. Klimspullen zijn een goed voorbeeld, want die worden vaak voor het einde van hun levensloop weggegooid. Dat kan anders. Met diverse boulder- en klimhallen hebben we daarom een inzamelprogramma, waarbij we gevonden voorwerpen (klimschoenen, pofzakken, etc.) die niet opgehaald zijn een tweede leven geven in landen waar klimspullen niet beschikbaar of betaalbaar zijn.”

Monk doet mee, dus mocht je klimspullen hebben die je niet veel gebruikt, geef ze aan ons.

Internationale beweging

Clean Climber is een kleine stichting in een land dat zelf geen bergen kent. Toch blijft het principe van samenwerken staan en zoekt de stichting partners op: “Alle partijen binnen de klimsport hebben belang bij een duurzame klimsport. De NKBV steunt onze acties en vindt juist omdat wij altijd buiten ons land gaan om te klimmen dit erg belangrijk. Ook de UIAA steunt ons omdat ons initiatief past in het Respect the Mountains programma, wat al jaren loopt. Maar ook Monk steunt ons, omdat Monk een hekel heeft aan de rotzooi in klimgebieden.”

Alles draait uiteindelijk om samenwerken voor Clean Climber. Dat is tenslotte de essentie van een meer circulaire klimwereld. “Fabrikanten die duurzamer produceren en meer recyclen, klimhallen en winkels die recyclen faciliteren en klimmers en verenigingen informeren, het draagt allemaal bij aan een duurzamere toekomst. Als verenigingen en lokale hallen weer samenwerken met gemeenten, en een lokaal aanspreekpunt zijn, uiteindelijk hebben we daar allemaal baat bij, want zonder natuur geen klimsport en ook geen klimtoerisme.”

Meehelpen met Clean Climber

Het seizoen loopt ten einde en dat betekent het gebied netjes achterlaten, zegt Gerard: “We gaan één ochtend met handschoenen en vuilniszakken een gebied opruimen. En ja, dat is niet allemaal afval van klimmers, maar het ligt wel in dat klimgebied. Door dat op te ruimen nemen we onze verantwoordelijkheid.” In de toekomst is Clean Climber ook van plan een weekend te organiseren. Het doel daarvan is tweeledig: “De sport groeit enorm, maar vooral in de hallen. We willen klimmers hun eerste buitenervaring geven. Niet alleen in het klimmen, maar ook de ethiek en gedragscodes. Hoe meer mensen we zo bewust los kunnen laten in de natuur, des te beter.”

Clean Climber werkt op het moment aan diverse initiatieven om klimmateriaal te recyclen en manieren te vinden om de voetafdruk van klimtrips te compenseren. Wil jij Clean Climber helpen of meedenken? Aarzel dan niet contact te zoeken via cleanclimber.com. Je treft ze ook op de Bergsportdag op zondag 9 februari 2020.

Tekstschrijver voor Monk. Boulderaar en fanatiek met bergsport. Eindhovense local.