Klimdocu’s die je zo op YouTube kan checken

Klimdocu’s die je zo op YouTube kan checken
26/03/2020 Guido Segers
Tekstschrijver voor Monk. Boulderaar en fanatiek met bergsport. Eindhovense local.

Je moet het even zonder Monk doen, dat is minder. Maar er is ook goed nieuws. Op alle online streamingplatforms vind je vette klimfilms. Maar heb je nou Netflix, Amazon Prime of Hulu al uitgespeeld of geen zin om daar geld voor neer te tellen, dan staat er meer dan genoeg gaafs op YouTube.

Ik heb er een paar voor je op rij gezet, maar er is natuurlijk nog veel meer. 

Klimdocu’s op YouTube

Alex Honnold Climbs Angola – 27 min
Voor de Honnold Foundation reisde de klimmer naar Angola om zonnepanelen te installeren. Natuurlijk werd er ook flink geklommen. 

Linkje

Stoney Point: Portrait of an American Crag – 51 min (5 delen)
Het verhaal van een stadspark van Los Angeles met een bekend bouldergebied. Het verhaal van Stoney Point is een beetje Valley Uprising in het klein, met veel grote namen en leuke beelden. 

Linkje

The Real Thing – 53 min
Er wordt wel eens gezegd dat dit de eerste boulder docu is. Je proeft de jaren negentig in alles in deze video met Jerry Moffatt en Ben Moon. De twee Britse klimlegendes klimmen boulders in Bleau en rijden hard over Engelse landweggetjes in hun foute bakken. Smullen.

Linkje 

Rotpunkt – 50 min
Deze vette docu heb je misschien al zien langskomen of gezien. Het gaat over de revolutie in de Duitse klimcultuur in de Frankenjura. De film zoomt in op pionier Wolfgang Güllich en topklimmer Alex Megos die er nu alle klimroutes afvinkt. Deze Patagonia film werd ook vertoond in de nieuwe Club Monk.
Linkje

Film-tips-klimmen

Better Than Chocolate – 60 min
Een uur lang de mooiste boulders in Zwitserland. Althans, de mooiste die bekend waren toen deze film gemaakt werd. Het Alpenland heeft namelijk de hoogste concentratie bouldergebieden in Europa.

Linkje

Climbing the Nose – 25 min
De ‘big walls’ van Yosemite hebben een frequente bezoeker uit ons eigen land. In deze video zien we Jorg Verhoeven op een missie om als eerste non-US klimmer ‘The Nose’ vrij te klimmen. 

Linkje

Champion – 15 min
Louis Parkinson staat beter bekend onder zijn Instagram handle @captaincutloose en in deze korte film volgen we zijn weg naar het Britse boulderkampioenschap.

Linkje

Return2Sender – 100 min
Elk jaar komt er een nieuwe Reel Rock film uit van Sender Films en die zijn eigenlijk altijd heel vet. Maar het filmproductie bedrijf brengt al langer mooie films en dit is er eentje uit de oude doos die je op YouTube kan kijken.

Linkje

Heb jij tips voor video’s die in dit lijstje moeten staan?  Stuur ze naar evenzondermonk@monk.nl

Reelrock-kijken

Tekstschrijver voor Monk. Boulderaar en fanatiek met bergsport. Eindhovense local.