Leesvoer voor klimmers

Leesvoer voor klimmers
23/03/2020 Guido Segers
Tekstschrijver voor Monk. Boulderaar en fanatiek met bergsport. Eindhovense local.

Het zijn lange dagen zonder Monk. Gelukkig is er genoeg ander klimvermaak te krijgen. Je kan thuis trainen, films en documentaires kijken, maar er zijn ook veel goede klimboeken. Fijn voor nu, maar ook als je weer naar buiten mag en in het bos bent om te boulderen. We hebben een aantal titels voor je in een lijstje gezet, van boeken die we aanraden.

De meeste van onderstaande titels zijn vrij makkelijk aan te komen. Nieuw of tweedehands, van papier of digitaal. De meeste hebben we ook in onze webshop.

 • Ed Douglas – Statement: The Ben Moon Story / Jerry Moffatt – Revelations
  Ben Moon en Jerry Moffatt zijn het grootste deel van hun carrières klimmaatjes en concurrenten geweest. Om de impact van deze Britse klimmers te bevatten, moet je ze eigenlijk allebei lezen. Het boek van Ben Moon en dat van Jerry Moffatt vind je in de webshop.
 • Tommy Caldwell – The Push
  Klimmen kan frustrerend zijn. Je krijgt tegenslagen te verwerken en soms is het eindeloos proberen. Het verhaal van Tommy Caldwell heb je misschien al gezien in ‘The Dawn Wall’ op Netflix. Dit is het complete verhaal.
 • Alex Honnold/David Roberts – Alone on the Wall
  Altijd willen begrijpen wat het enigma van ‘Free Solo’ drijft? Dan is dit het boek wat je wil lezen. Ook goed om eerst dit boek te lezen en dan de film nog eens te kijken.
 • Bernd Zangerl – Bouldern
  In het Duits, maar wel een must read voor boulderaars, geschreven door een van de front-runners van het buiten boulderen zoals we het nu kennen. Zangerl stond aan de basis van de ontwikkelingen van vele Europese bouldergebieden, waaronder Magic Wood, Silvretta en Brione. Bestel je in de webshop.
Bernd Zangerl Bouldern - Monkshop

Een must-read voor boulderaars

 • Lynn Hill – Climbing Free: My Life in the Vertical World
  Lang voordat de klimwereld zo divers werd als nu, klom Lynn Hill in Yosemite al harder dan de boys van Camp 4. De eerste free ascent van The Nose staat op haar naam. Hill publiceerde veel over de klimsport en haar autobiografie leest lekker weg.
 • Chris Noble – Why we climb
  “Well, we’ve got to do something, right?” antwoor Chris Sharma op de vraag waarom hij klimt. Chris Noble stelt die vraag aan de beste klimmers van deze tijd en de antwoorden zijn prachtig. Net als de foto’s trouwens. Onder andere Alex Honnold, Adam Ondra, Conrad Anker en Peter Croft komen aan het woord.
 • Gimme Kraft!
  Een trainingsboek in deze lijst? Jazeker, maar Gimme Kraft! is meer dan een trainingsboek, het is een visie op de klimsport die Wolfgang Güllich creeerde (je kent z’n portret uit de oude Monk Eindhoven locatie. Vol tips om je ook thuis te vermaken. Alex Megos zweert erbij.
 • Don McGrath & Jeff Elison – Vertical Mind
  Je kan nu geen boulders klimmen, maar mentaal trainen kan overal. McGrath en Elison schreven een boek vol advies om controle te krijgen over wat in je kop gebeurt. Daar word je een betere kimmer van.
 • Yvon Chouinard – Let my people go surfing
  Waarom lopen zoveel mensen met Patagonia shirts rond? Wat is er zo bijzonder aan dat merk? Niemand kan dat beter uitleggen dan oprichter, bergbeklimmer en sportvisser Yvon Chouinard.

Nog meer lezen?

Boulderen en sportklimmen genoeg in bovenstaande titels. Er zijn ook veel vette boeken over alpiene avonturen. Een kleine greep qua titels binnen dat onderwerp:

 • Walter Bonatti – Mountains of My Life
  Als je vraagt wie de beste alpinist allertijden is, zal de naam Bonatti vaak vallen. In zijn latere leven een journalist, schrijft Bonatti over het avontuur en de schoonheid van het bergbeklimmen, maar ook de ethiek en politieke spelletjes.
 • Arlene Blum – Beaking Trail
  Expedities naar de hoogste toppen van de wereld bestonden vaak alleen uit mannen. Tot Arlene Blum expedities met enkel vrouwen naar de top van Annapurna en Denali bracht. Haar boek vertelt dat verhaal.
 • Gerlinde Kaltenbrunner – Mountains in my heart
  Kaltenbrunner werkte voor ze professioneel alpinist werd als verpleegster, maar de bergen lonkten. Ze werd de eerste vrouw die alle 14 de 8,000-ers beklom zonder extra zuurstof in 2011, na de 7de poging op de K2.
 • Bernadette McDonald – The Art of Freedom
  De jaren zeventig en tachtig waren de gouden tijd van het Poolse alpinisme met voorop Voytek Kurtyka. De alpinist staat bekend als een van de beste allertijden, maar werd eigenlijk nooit geinterviewd. Tot dit boek geschreven werd.

Heb jij tips voor leesvoer, films of trainingsactiviteiten? Stuur ze naar door naar evenzondermonk@monk.nl.

Tekstschrijver voor Monk. Boulderaar en fanatiek met bergsport. Eindhovense local.