“Soms moet je echt op zoek naar een voettree. Dan denk je ‘nou dan moet ik hem hier maar zetten’…” – Elko
Ondanks dat boulderen een buitensport is, klimmen de meeste van ons binnen op plastic. Als beginnend klimmer hoor je na verloop van tijd over ‘Bleau’ en als je er klaar voor bent, ga jij ook boulderen op echte steen.
Ik interviewde hoofdtrainer Elko over de relatie tussen binnen- en buiten boulderen om erachter te komen hoe je het beste je kan voorbereiden op een klimtrip.
Ready, set… go!
De bestemming van je klimtrip bepaalt hoe je training er uit gaat zien. Boulderen op graniet in Zwitserland vereist een andere voorbereiding dan boulderen op zandsteen in Fontainebleau. Ga je naar Zwitserland, dan is vingerkracht trainen essentieel. Een MoonBoard of hangtraining helpt je daarbij. Voor je klimtrip naar Fontainebleau is tijd spenderen in de trainingswand het beste. Je kiest zelf de grepen en bewegingen die je traint.
Heb je een specifiek project? Train dan de bewegingen en grepen die je in je project tegenkomt. Wil je algemeen trainen ter voorbereiding op je Bleautrip? Dan is het aan te raden om je te richten op slopers, compressie en aflopende voettreetjes.
Tricky top outs en aflopende treden
De boulders in Fontainebleau zijn van zandsteen en worden gekenmerkt door ronde features; grote slopers, tricky top-outs en onzichtbare voettreetjes. Om goed tussen deze features te bewegen, moet je in tune zijn met je lichaamspositie en je voetenwerk on point zijn.
Bleau 101
De meeste technieken en spiergroepen gebruik je bij zowel binnen- als buiten boulderen. Mantelen is een bouldertechniek die je binnen weinig gebruikt en die in Fontainebleau van essentieel belang is.
Een mantel is de beweging die je maakt om bovenop een greep of rots te komen, wanneer er geen andere bruikbare greep is om vast te pakken. In tegenstelling tot de meeste klimbewegingen, gebruik je bij manteling duw in plaats van trekkracht. Omdat we in Monk niet boven op de wand klimmen, gebruiken we deze techniek binnen minder. Mantelen kost een beetje kracht, maar is voornamelijk techniek, timing en lenigheid.
Lichaamspositionering en voetplaatsing
Voetplaatsing in Bleau is anders dan in de hal. Dit merk je volgens Elko vooral aan de grootte de tree. In de boulderhal hebben voettreetjes een opstaand randje. In Bleau is dit meestal niet het geval. Bijna alle voettreetjes lopen af en zijn minder zichtbaar. Soms moet je echt op zoek naar waar je je voet wil zetten en denk je ‘nou dan moet ik hem hier maar zetten’. Om te oefenen zoek je dus plaat of rechte wand boulders met kleine of aflopende treetjes. Je zou denken dat het oefenen van op wrijving staan het meest overeenkomt. Elko legt uit dat dit niet het geval is. Je heupen zijn dan anders gepositioneerd en steken juist ver naar achter.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Heb je specifieke doelen? Bijvoorbeeld je eerste boulder in een nieuwe graad? Bedenk dan vooraf goed welke klimstijl bij jou past. Je kan boulders opzoeken in een topo, maar vaak staan hier niet alle boulders in. “Je moet niet denken dat je de eerste beste 7a waar je tegenaan loopt zomaar kan klimmen” zegt Elko lachend. Zoek filmpjes van klimmers waar jij je mee kan identificeren op youtube of instagram ter inspiratie. Daarnaast is bleau.info dé website waar je alle boulders kan vinden. Met de uitgebreide zoekfunctie kan je precies die boulder in jouw niveau en stijl vinden.
Wil je oefenen met je balans en lichaamspositie? Bekijk dan dit filmpje van Latice: