“We zijn de eerste bouldergym en pionier, en we voelen ons verantwoordelijk voor de sport.” – Monkbaas Dirk
Je leest het goed, sinds kort hebben we bij Monk bouldergym Rotterdam trainingsmatten liggen die gemaakt zijn van oude klimschoenen. Misschien wel van de jouwe, jullie hebben de bakken van Clean Climber namelijk goed gevuld met je oude klimschoenen. Het resultaat ligt er nu. Wil je weten hoe we samen met Clean Climber duurzamer zijn? We vertellen je graag meer over het project achter de matten.
Duurzaam boulderen
Als bouldergym maken we keuzes in hoe we dingen doen. Hoe we boulders bouwen, wat je in onze shop vindt, het trainingsaanbod, en welke muziek je hoort in jouw lokale gym. Onze sport groeit en daarmee onze impact. Daar willen we rekening mee houden en vooruitkijken naar een gezonde bouldersport, legt Monkbaas Dirk uit: “We zijn de eerste bouldergym en pionier, en we voelen ons verantwoordelijk voor de sport. Voor de spullen die we weggooien, maar ook voor de nieuwe klimmers die we de natuur in sturen. Je wil daarin het juiste doen of, in elk geval, het minst ‘verkeerde’. Daarom werken we al enkele jaren samen met Clean Climber en zijn we partner in het project voor deze matten.”
80.000 kilo klimschoenen
Hoe zit dat dan? Klimmers in Nederland gooien elk jaar 80.000 kilo aan schoenen weg. Clean Climber oprichter Gerard vroeg zich af of we daar niks beters mee konden doen dan naar de stort brengen. De stichting stuurt inmiddels al jaren oude klimschoenen naar Oost-Europese en Iranese klimmers. Ook verzoolt Clean Climber klimschoenen, maar niet alle schoenen zijn te redden, legt Gerard uit: “Je kan klimschoenen onderhouden zodat ze langer mee gaan, maar wat doe je als ze echt op zijn? Met een groep partners zijn we een circulair ketenproject gestart om te kijken of we klimschoenen kunnen verwerken tot hun grondstoffen, die we vervolgens gebruiken als materiaal in de hal. Ons eerste resultaat is dat we het rubber van de klimschoenen verwerken tot trainingsmatten!”
Schoenen verzolen
Monk is één van de partners in het ketenproject. Wil jij je schoenen laten verzolen? Dat kan in Rotterdam Zo doe jij langer met je schoenen, en is er minder afval. Lastige keuze, maar een goed doel volgens Dirk: “Het zijn vaak kleine stapjes, maar als je kansen ziet om duurzame keuzes te maken, dan moet je die omarmen. Als ondernemer is het een worsteling. We verkopen veel klimschoenen in onze shop, maar dit project doen we niet alleen en dit gaat nieuwe kansen brengen. Daardoor is echte verandering haalbaar.”
Klimmers kiezen
Kilo’s klimschoenen zamelde Clean Climber in om de matten te maken. De actie leverde veel positieve reacties op, vertelt Gerard: “Klimmers leverden massaal hun oude klimschoenen in, maar we krijgen ook steeds meer vragen over het verzolen van klimschoenen. Geld is niet de drijfveer, mensen willen ook goedkopere modellen verzolen. Duurzame keuzes, dat willen klimmers. Ook vanuit het buitenland krijgen we steeds meer vragen hierover.” Monk is een belangrijke partner in dit proces en cruciaal voor het succes denkt Gerard: “Willen we de klimsport echt veranderen, dan moeten we samenwerken. Monk is een voorloper in de klimwereld. Als zij meedoen met zo’n project, dan telt dat. En mensen in de hal zien het. Of duurzaamheid het gaat winnen? Die keuze is aan de klimmers zelf.”
De officiële ‘reveal’ van de matten vond op 29 april plaats bij Monk Rotterdam. De stichting presenteerde de resultaten van het project, en er werd natuurlijk ook geklommen door de partners onder begeleiding van Gerard. Je kan de matten nu zelf bewonderen en als je goed kijkt, zie je de kleuren terug van de schoenen die erin verwerkt zitten. Misschien dus ook de jouwe.
Wat kan jij doen? Best veel. Lever je oude schoenen in, of liever nog laat ze verzolen. Je kan ook meehelpen tijdens een Cleanup om klimgebieden schoon te maken. Check de site van Clean Climber voor de agenda.