Gijs de nieuwe hoofdbouwer van Amsterdam

Gijs de nieuwe hoofdbouwer van Amsterdam
05/02/2020 Noa Schoffelen
Boulderbouwer-Gijs

“In mijn ogen wordt de club een gym met enkel plek voor supervette boulders. We beginnen bij boulders waar je echt moet gaan bewegen, 5/6A.” 

Monk Amsterdam heeft een nieuwe hoofdboulderbouwer: Gijs Nijenhuis. Een bekend gezicht in de hal, hij klimt hier veel. Een aantal jaren geleden was hij ook al eens jeugdtrainer. Ook kennen we hem als LOCO gastbouwer. Nu is hij dus de ‘chief’ en daarmee verantwoordelijk voor de boulders van Monk Amsterdam Noord én de club. In deze blog lees je wie Gijs is en wat hij komt doen. 

Dit is Gijs

Gijs startte met klimmen toen hij 17 was. “Als CIOS student moest ik stage lopen. Daar wilde ik toen weinig tijd aan kwijt zijn, dus ik zocht iets in de buurt. Dat bleek een klimhal, sindsdien ben ik een klimmer.”

Hij raakt verslaafd aan de sport en ontwikkelt zich tot echte routeklimmer. Zijn favoriete buitengebied is dan ook de Frankenjura in Duitsland, de geboorteplaats van het moderne sportklimmen zoals we het nu kennen. Als je onbekend bent met deze historie, check de film Rotpunkt van Patagonia. Boulderen doet hij het liefste in Bleau.

Na zijn stage mag Gijs bij de klimhal blijven werken, hij is dan barmedewerker en routebouwer. Ook komt hij veel in Monk Amsterdam. Zijn motivatie valt op. Kim, de toenmalige locatiemanager, vraagt hem om training te komen geven. Dit doet hij een jaartje, daarna richt hij zijn pijlen op zijn carrière als zelfstandig bouwer. Hij werkt voor verschillende hallen en bouwt ook voor competities. 

Na een jaar of twee als freelance bouwer overstijgen zijn ambities zijn werkzaamheden. “Het werk is op zich heel divers. Je komt op veel plekken, maar daar doe je je ding en je gaat weer weg. Ik zocht meer uitdaging, iets dat bouwt aan een groter geheel.” 

boulderbouwer-amsterdam

Dit doet een hoofdbouwer

Een hoofdbouwer is belangrijk. Hij is eindverantwoordelijk voor alle boulders. Hij zorgt er dus voor dat er bouwers zijn, dat er een bouwplanning is, dat de grepen top zijn maar boven alles zorgt hij voor geniale boulders. Boulderbouwers zijn schaars, het zijn specialisten. Omdat Monk steeds groter wordt is het belangrijk om doorlopend nieuwe mensen op te leiden. De chief zorgt voor een balans tussen mensen met ervaring en bouwers in opleiding.

Op de grepen moet een hoofdbouwer scherp zijn. Sommige gaan jaren mee, andere zijn in een half jaartje afgetrapt. De chief kent al zijn grepen en modules. Hij weet wanneer, wat er aan vervanging toe is. Voordat er grepen of modules vervangen moeten worden, zorgt ‘ie dat er nieuwe binnen zijn. Monk boulders moeten geniaal zijn; subtiel, technisch en het liefst een beetje onzeker. Het hele bouwproces legt hoofdbouwer Timo (Rotterdam) uit in de blog: Boulders bouwen in Monk Rotterdam. 

Club Monk

Terwijl Gijs de behoefte heeft aan iets dat opbouwt, spreekt hij met baas Remco. Ze hebben het over wat een goede hal maakt. Gijs geeft aan dat hij best een eigen hal zou willen runnen. Ze sparren over hoe zo’n nieuwe hal eruit moet zien. Remco vertelt over het nieuwe Monk concept dat op de plank ligt: Club Monk, de uitbreiding van Monk Amsterdam. Gijs is enthousiast en zo gaat hij aan de slag als hoofdbouwer van Monk Amsterdam; Noord en de club. 

Wat moet de club worden

“In mijn ogen wordt de club een gym met enkel plek voor supervette boulders. Om dit te bereiken beginnen we bij boulders waar je echt moet gaan bewegen, volgens ons is dat 5/6A.” De club gaat terug naar de basis. Er komen geen circuits. Wel boulders op kleur: roze, blauwe, geel en mint. Maar die kleur zegt niks over het niveau. “Weinig kleur geeft visueel rust. Zo worden de wanden en de boulders extra aantrekkelijk.” Verder komen er geen looppaden in de club. Bijna alle ruimte wordt gebruikt om te boulderen. Er komen totaal zeventig tot tachtig boulders. Allemaal gemaakt door ervaren bouwers. “We willen eens per maand een bekende bouwer naar de club halen, het liefst iemand uit het buitenland.” 

De openingsset
De openingsset voor de club wordt 100% Monk. Bazen Remco en Dirk en hoofdbouwers Timo, Bruno en Gijs schroeven hem erin. Het bouwen en tunen van alle boulders in Club Monk gaat waarschijnlijk vier volle werkdagen duren.

 

Fotografie: Justina Segers