Boulderen Olympisch, dit moet je weten

Boulderen Olympisch, dit moet je weten
14/06/2021 Guido Segers
Alex-megos-tijdens-world-cup-quali
Tekstschrijver voor Monk. Boulderaar en fanatiek met bergsport. Eindhovense local.

“Boulder, lead en speed. Om goud mee naar huis te nemen moet een klimmer gecombineerd de beste resultaten halen.” 

Tokio 20201

Je weet het vast al, boulderen is een Olympische sport geworden. Vorig jaar zou het gebeuren in Tokio. Dat is een jaar verzet, over een paar weken gaat het los. Tussen 23 juli en 8 augustus komen de beste klimmers ter wereld in actie. Dat wordt vet; miljoenen kijkers gaan kennismaken met boulderen op het hoogste niveau. In deze blog lees je wat er gaat gebeuren en hoe het in elkaar zit. Ben je al op de hoogte, volg dan onze blog en socials. Binnenkort hoor je onze locals over hun verwachtingen van de spelen. 

Competitief boulderen is een vrij jonge discipline. Monk was er bij. In 2009 haalden we samen met de NKBV de World Cup Boulder naar Eindhoven. Tegenwoordig zijn er al best wat Monk klimmers die hebben meegedaan aan de world cups en er zijn er zelfs een paar die meededen aan het wereldkampioenschap. 

Monk-worldcup-2009

Worldcup 2009 in het klokgebouw (Eindhoven)

 

Op de Olympische spelen doen helaas geen Monk klimmers mee. Er staan helemaal geen Nederlanders. Rotterdammer Tim Reuser (Delfts Bleau) was de enige kanshebber, maar hij haalde het niet. Toch kijken we vol belangstelling uit naar het evenement. 

Combined format

Competitief klimmen kent op de Olympische Spelen drie disciplines; lead, boulder en speed. Compleet verschillend, maar om goud mee naar huis te nemen moet een klimmer gecombineerd de beste resultaten halen. Dit zijn de disciplines:

Boulder
Het principe van competitief boulderen ken je al. Je scoort punten door in zo min mogelijk pogingen boulders te toppen of zonegrepen te belasten. Degene met de meeste punten wint. Keek je nog nooit een wedstrijd, dan ken je het van LOCO. Het principe is bijna hetzelfde, maar dan ook met tijd. Je hebt maar vier minuten per boulder.

Lead
Lead-, sport- of voorklimmen. Het gaat erom wie de route topt of het verste komt. Bij gelijke stand wint de snelste. Het is de klassieke vorm van competitief klimmen. 

Speed
De naam zegt het al, hierbij gaat het erom wie het snelste is. In tegenstelling tot boulder en speed zijn er geen variaties in de route. De route is altijd hetzelfde, al jaren. Speed klimmers zijn specialisten in de sprint. Tijden onder de 7 seconden zijn heel gewoon. Deze Reel Rock docu laat zien wat voor discipline het is.

Alle disciplines zijn op zichzelf staande sporten. Boulder en lead hebben nog een klik, klimmers als Adam Ondra, Janja Garnbret en Alex Megos beoefenen beiden. Speed is een ander verhaal. Alles combineren in één wedstrijd is een beetje raar, maar daar is een reden voor. 

Twee gouden medailles

Bij de toelating van de klimsport gaf het Olympisch comité maar twee gouden medailles vrij; één voor de heren en één voor de dames. De IFSC (International Federation of Sport Climbing) had een dilemma, disciplines weglaten is geen optie. De keuze voor deze combi is dus een compromis waar niemand blij van wordt. Toch wisten enkele speedklimmers de spelen te halen en hadden ze het druk met het coachen van boulderaars en lead klimmers. Bekijk het interview met IFSC president Marco Scolaris voor meer achtergrond informatie.

Vreemde opzet, maar het is een mooi begin. In Parijs 2024 wordt speedklimmen een aparte Olympische discipline met eigen medaille. De combi lead/boulder blijft staan. Er zijn in Parijs dus twee Olympische klimevenementen. Ook wordt dan het aantal deelnemers fors uitgebreid, het wordt dus nóg vetter.

Meer weten?

De NKBV heeft een pagina met het programma en volop achtergrondinfo over de Olympische Spelen. Kan je niet wachten? Check dan deze video over de voorbereiding van Adam Ondra, luister de podcast over de spelen met Alex Honnold, of kijk dit interview met Janja Garnbret.

Wedstrijdfoto’s: Sytse van Slooten.

Tekstschrijver voor Monk. Boulderaar en fanatiek met bergsport. Eindhovense local.