Olympische klimmers, op wie moet je letten

Olympische klimmers, op wie moet je letten
31/07/2021 Guido Segers
Innsbruck
Tekstschrijver voor Monk. Boulderaar en fanatiek met bergsport. Eindhovense local.

“Drie disciplines, één medaille. Alles kan. De klimster en klimmer met maximale focus en mentale kracht pakt ‘m.” 

Op 3 augustus start de strijd om de eerste Olympische medailles voor de klimsport. De afgelopen weken vertelden onze locals al welke Olympische deelnemers je in de gaten moet houden. Je kan dat teruglezen op onze socials (ein, ams, club, rtm). In deze blog zetten we die Olympische helden in de spotlight. Wie zijn ze, en waarom moet je hen in de gaten houden tijdens het toernooi? 

Sytse van Slooten fotografeerde alle atleten in actie op de world cup van Innsbruck. Bekijk zijn site hier.

Dames – Janja Garnbret

Bijna alle locals noemden haar naam: Janja Garnbret. De Sloveense domineert sinds 2015 in zowel lead als boulder en stond op world cup events zo’n 47 keer op het podium. Bedenk dat ze pas 22 is. De bazin. Kijk eens wat world cups terug op YouTube en je krijgt een idee hoe dat er aan toegaat. Goed opletten, ze is vaak snel klaar met haar boulders. Ze klom ook dit jaar een multipitch route op de hoogste schoorsteen van Europa. Heb je niks aan in een wedstrijd, maar wel vet. Janja staat niet voor niets hoog op alle lijstjes. Voor minder dan podiumplek zal ze het niet doen.

Heren – Tomoa Narasaki

Iedereen weet dat Adam Ondra mee doet. Toch verwachten onze locals dat Tomoa Narasaki op het podium staat straks. De Japanse klimmer is heersend wereldkampioen in het circuit en de cup. De eerste die zich kwalificeerde voor de spelen. Tomoa is heel sterk en staat bekend om zijn explosieve stijl. Hij is een echte competitieklimmer die een thuiswedstrijd voor hem. Hij trainde honderden keren per week op de speedwand en wist zijn PB te zetten (en daarmee het Japanse record) op 5,73 seconden. Dat kan het verschil maken in het gecombineerde event.

Grote kanshebber dus. Al kan zijn wilde, explosieve stijl hem punten kosten in lead. Maar dat maakt het ook heel vet om hem te zien klimmen. 

Janja Garnbret

Tomoa Narasaki

Janja Garnbret en Tomoa Narasaki tijdens de World Cup in Innsbruck, foto’s Sytse van Slooten

Heren – Adam Ondra

Tomoa heeft de beste papieren volgens onze locals, maar ook Ondra blijft een fenomeen. De laatste jaren is hij het gezicht van de sport. ‘Age of Ondra’, was de titel van een reeks video’s over de 28-jarige Tsjech. Ondra won goud in lead en boulder world cups. En laten we niet vergeten dat hij naast competities ook de eerste is die een 9b+ en 9c sportklimroute op zijn naam zette (en in totaal meer dan 1.500 routes van 8a of hoger). Ondra heeft zijn zinnen gezet op Olympisch goud. In Tokio is er één kans en zijn matige speedresultaten kunnen zwaar tellen. 

Dames – Brooke Raboutou

Monk locals Simone, Naomi en Annemieke zijn fan van Brooke Raboutou. De Amerikaanse kreeg klimmen met de paplepel ingegoten. Niet raar met zo’n achternaam; pa en ma werden allebei meermaals wereldkampioen. De 20-jarige pakte dit jaar al een paar medailles in het boulderen en lead, maar het goud bleef buiten bereik. Brooke laat op de world cups zien hongerig te zijn en zat vaak dicht bij de winst. Op de jeugd world cups kon ze ook aardig meekomen in speed. Dat is een voordeel. Ze mag het laten zien op de Olympische Spelen. Janja deed niet aan alle world cup wedstrijden mee. Daardoor pakte Brooke podiumplekken en tankte vertrouwen. Dat kan het verschil maken. 

Adam Ondra

Brooke Raboutou

Heren – Bassa & Mickaël Mawem

Monk locals Naomi en Jacques vinden het heel vet dat de Mawem broers zich allebei kwalificeerden. Speed klimmer Bassa (36 jaar) en boulderaar Mickaël (31 jaar) vertegenwoordigen Frankrijk. Als je wel eens vette actiefilmpjes uit de gym kijkt op Instagram, dan heb je ze wel eens in actie gezien. Dynamische klimmers met veel explosief vermogen.

Bassa is de oudste deelnemer, maar domineerde in speed op de world cups van 2018 en 2019. In boulder en speed haalt hij het podium niet, maar hij zet goede resultaten neer. Mickaël is meer een allrounder, met een focus op boulderen. Met een dynamische stijl van klimmen weet hij wel raad. Beide outsiders dus, maar het blijft vet om twee broers op het eerste Olympische event te zien. Statistisch is er kans dat er een Mawem met een plak naar huis gaat.

Bassa Mawem

Dames – Shauna Coxey

De favoriet van local en Nederlands boulderkampioen Pleun is Shauna Coxey. Shauna vertegenwoordigt Groot-Brittannië en is de beste competitieklimmer uit eigen land. Ze won de Boulder World Cup serie twee keer en klom als eerste dame een 8b+ in Magic Wood (‘New Base Line’). In lead en speed moet ze het vaak afleggen. Ze heeft ook geen goed seizoen achter de rug. Na een blessure sen teleurstellende resultaten kondigde ze op 28-jarige leeftijd het einde van haar competitietijd aan. Maar nog één keer pieken op de Olympische Spelen. 

Heren – Jakob Schubert

Jakob Schubert staat vaak minder in de spotlight, maar is een vaste waarde in het circuit. Local Bruno ziet in hem daarom op het podium verschijnen. Hij pakte veel goud in lead world cups, maar verzamelde ook wereldtitels bij de jeugd. Veel ervaring dus. De laatste jaren zijn de boulder resultaten ook niet mis. Speed is zijn zwakste discipline. Als een allrounder goud kan pakken, dan is de 30-jarige Oostenrijker kanshebber. 

Shauna Coxey

Shauna Coxey in Meiringen, 2019. De klimster kwam in Innsbruck niet in actie.

Jakob Schubert

Dames – Laura Rogora

Locals Jacques en Giel zien bij de dames wel een verrassing van Laura Rogora. De Italiaanse is net 20 en draait nog niet zo heel lang mee in het world cup circuit. Toch wist ze een indruk achter te laten. Opvallend: Rogora bewijst met 153cm dat je lengte niet uitmaakt. Bij de jeugd pakte ze in 2019 nog goud in lead en boulder en ook dit jaar was het goud in Chamonix met lead. De klimster zit in een goede flow, dus het gaat ons benieuwen wat ze laat zien op de spelen. Klimmen kan ze in ieder geval; in 2020 was ze de tweede dame die een 9b klom (‘Ali Hulk Sit Extension Total’ in Spanje). 

Heren – Alexander Megos

Alex Megos wordt vaak in één adem genoemd met Ondra. De twee vochten het vooral uit in lead de laatste jaren (er is een hele reeks Ondra vs. Megos video’s te vinden). Hij klimt kneiterharde routes buiten en is ontzettend sterk. Medailles pakt hij niet veel, maar iemand die een 9a onsight kan je niet wegcijferen. Je kent hem ook van Rotpunkt, de film die we vertoonden in de Club. 

Laura Rogora

Alex Megos

Dames – Akiyo Noguchi

Local Marieke duimt voor de Japanse Akiyo Noguchi, de meest ervaren klimster bij de dames op de Olympische Spelen. Noguchi is met 32 jaar de oudste van de dames, maar heeft dus ook lange wedstrijdervaring die helpt om het hoofd koel te houden. Je mentale gesteldheid is een grote factor in het winnen van wedstrijden, daar lees je meer over in de blog van Rustam. Ze kondigde in 2016 al aan dat dit haar laatste wedstrijd gaat worden. De motivatie is enorm om in eigen land een Olympische medaille te pakken. Daarmee zou ze op een hoogtepunt een punt zetten achter een indrukwekkende carrière met maar liefst 75 podiumplekken op world cups. 

Dames – Julia Chanourdie

De Franse Julia Chanourdie maakt ook kans volgens local Naomi. De klimster pakte nog geen goud, maar overtuigt in competities. Haar specialiteit is lead, maar ze is een echte buitenklimmer. De 25-jarige mocht al een 9B op haar naam zetten.

Akiyo Noguchi

Julia Chanourdie

Olympische Spelen kijken

Er zijn nog veel meer kanshebbers. Drie disciplines, één medaille. Vanaf 3 augustus kan van alles gebeuren. De klimster en klimmer met maximale focus en mentale kracht pakken ‘m. Hier vast een tijdschema, zodat je niks hoeft te missen. Wel is het even zoeken waar je het evenement kan kijken. Waarschijnlijk kan je kijken op BBC 1, misschien dat de NOS ook wat laat zien. Anders ben je afhankelijk van discovery+ en NLziet. Er zijn vast streams te vinden.

Kwalificaties Heren (3 augustus) en Dames (4 augustus)

  • 10.00 – Kwalificatie Speed
  • 11.00 – Kwalifictie Boulder
  • 14.10 – Kwalificatie Lead

Finales Heren (5 augustus) en Dames (6 augustus)

  • 10.30 – Finale Speed
  • 11.30 – Finale Boulder
  • 14.10 – Finale Lead (medaille event)

Hoe zit dat in elkaar? Er zijn op de eerste dag drie kwalificaties op rij. Dat is heftig, maar ook vet om te zien. Hoe dat format precies werkt wordt in deze video uitgelegd. Dan is er een dag rust (de dames en heren wisselen elkaar af), gevolgd door de finale. Na het lead event volgt de uitreiking. Wij hebben er zin in.

 

 

Tekstschrijver voor Monk. Boulderaar en fanatiek met bergsport. Eindhovense local.