Boulders bouwen in Monk Rotterdam

Boulders bouwen in Monk Rotterdam
07/12/2017 Dirk Mol
  • vacature-boulderbouwer-ein-02
Een van de drie oprichters van Monk. Dirk is baas toekomst, hij zorgt ervoor dat Monk vooruit kijkt. Buiten klimmen doet hij het liefste in Fontainebleau of in de Alpen.

“Je moet vooral niet te ingewikkeld of te creatief willen bouwen. Je houdt rekening met het bewegingspatroon van de klimmers en er moet genoeg variatie zijn”

Twee keer per week wordt er in Monk Rotterdam een half circuit ververst. De zeven circuits bestaan elk uit 24 boulders, dus dat zijn er 12 per keer. Grepen worden uit de wand gehaald, gewassen en vervolgens worden er nieuwe boulders mee gebouwd. Zo blijft er altijd wat nieuws te klimmen. Maar hoe gaat dat routebouwen – uhhhm … boulders bouwen –  nu eigenlijk in z’n werk?

Iets voor half tien drinken de bouwers van Monk Rotterdam nog een espresso voordat de grepen, ladders en boormachines erbij gepakt worden. Vandaag bouwen ze zwart. Het niveau is 4/5, dus een toegankelijk circuit voor de beginnende klimmer. “Al moet er vanaf dat niveau wel al echt een beetje geboulderd worden,” legt chief Timo Tak uit.

Als chief heeft Timo de leiding over het bouwteam van Rotterdam. Elke Monk heeft zijn eigen bouwteam en dus ook een eigen chief. In Amsterdam is dit Gijs Nijenhuis, in Monk Eindhoven Bruno Geurts.

09:30u

Om 9:30 zetten Max, Vincent en Timo de de brillen op, doen de oordopjes in en nemen de boor in de hand … en halen in een half uurtje alle grepen uit de wand. De vieze grepen worden daarna naar benky-boy Joep gebracht. Joep werkt sinds september in Rotterdam en “schrobt als een malle”, als we zijn chief mogen geloven. Met het speciale afwasmiddel (gripwash van het merk Benky) worden de grepen razendsnel gewassen. Eenmaal schoon en droog kunnen ze weer de wand in.

De hallen beschikken elk over een eigen opslag met duizenden grepen, in alle soorten en maten. Regelmatig worden er nieuwe gekocht om sets aan te vullen en versleten exemplaren te vervangen.

Het bouwteam van Monk Rotterdam met v.l.n.r. Vincent, Timo, Joep en Max (foto: Rutger Pauw)

Als alle grepen uit de wand zijn, neemt Timo even de tijd om het plan voor het nieuwe circuit door te nemen. Het bouwteam spreekt af welke modules blijven zitten en welke eruit mogen. Ook komt de feedback van klanten aan bod. Tot slot geeft chief Timo ze een kleine opdracht mee: “Probeer de eerste boulder in slechts tien minuten te bouwen.”

“In Rotterdam hebben we een beginnend bouwteam,” legt Timo uit “daarom geef ik ze soms opdrachten mee om ze iets nieuws te leren. Ervaring is essentieel voor een goede bouwer. Het duurt zeker een half jaar voordat je zelfstandig aan de slag kunt. Beginnende bouwers hebben bijvoorbeeld vaak wel een basisidee, maar missen de vaardigheid om die uit te werken. Als chief leer ik ze hoe je van het basisidee tot een klimbare boulder komt. Daarnaast moeten ze veel verschillende circuits voor verschillende doelgroepen kunnen bouwen. Een 7a-circuit heeft namelijk een compleet ander bewegingskader dan deze zwarte boulders. Daarom duurt het leerproces zo lang.”

10:00u

De bouwers gaan meteen aan de slag. Met een slagschroevendraaier worden de grepen met bouten aan de wand bevestigd. Een schroefmachine wordt gebruikt voor kleine treden en om grote grepen af te schroeven, zodat ze niet draaien bij belasting.

De toolkit van de bouwer. Slagschroefmachine, schroeven, bouten, veiligheidsbril en diverse labels (foto: Rutger Pauw)

Timo legt uit hoe hij te werk gaat: “ Er zijn verschillende manieren om een boulder te bedenken. Je hebt bijvoorbeeld al een idee in je hoofd. Dat pas je vervolgens aan op het niveau van het circuit door het juiste wanddeel en geschikte grepen te kiezen. Een randje op de plaat is immers gemakkelijker vast te houden dan hetzelfde randje in een 40 graden overhang. Daar moet je allemaal rekening mee houden.”

“Je kunt ook een paar vette grepen pakken die toevallig mooi bij elkaar passen of een bijzondere vorm hebben. Die schroef je op de wand en daar pas je dan een begin en een eind aan. Deze werkwijze leidt vaak tot meer originele boulders.”

“Eigenlijk moet je vooral niet te ingewikkeld of te creatief willen bouwen. Je houdt rekening met het bewegingspatroon van de klimmers en er moet genoeg variatie zijn. Ook toegankelijke boulders zijn heel belangrijk. Daarmee geef je klimmers vertrouwen en zorg je dat ze sneller een nieuwe kleur gaan proberen”

“Uiteindelijk bouw je altijd met een doelgroep in je achterhoofd. De boulders bouw je immers voor de klanten en je hebt als routebouwer pas je doel gehaald als die uitgedaagd worden en er plezier aan beleven. Persoonlijk vind ik het dan ook heel belangrijk dat zelfs de gemakkelijke boulders iets bijzonders hebben.”

Het canvas

Hoe een boulder klimt wordt niet alleen bepaald door de greepkeuze. De hellingshoek heeft veel invloed op de stijl en moeilijkheid, net als kanten en hoeken. Ook worden er in Monk veel modules gebruikt.

“Met de modules kunnen we heel eenvoudig ons canvas aanpassen.” Timo wijst naar de houten elementen die op de wanden zijn geplaatst. “Door een module kan een greep beter of juist slechter worden; je kunt er eindeloos mee variëren. Bovendien blijft een module nooit langer dan twee maanden op dezelfde plek zitten. Zo blijft een wand altijd nieuw en interessant, ook voor de bouwers.”

Vincent puzzelt en probeert (foto: Rutger Pauw)

12:00u

De boulders zitten erin en worden getest. Hier en daar wordt er nog een greepje gewisseld of aangepast. Het bouwen wordt zoveel mogelijk buiten openingstijden gedaan, om de overlast voor de gasten te beperken. Maar het moet wel af, dus soms werken ze net wat langer door.

Alle boulders worden door de chief getest, zelfs de allermoeilijkste boulders. “Soms kan ik er eentje niet. Dan klim ik hem in delen om te kijken of alle passen kloppen,” voegt Timo er aan toe.

Ten slotte worden de nieuwe boulders in Toplogger gezet, de digitale topo-app. In de app kun je alle boulders die je hebt geklommen terugzoeken én loggen. Het programma houdt je progressie bij en er is een ranking waarmee je jezelf met andere locals kunt meten. Alle drie de Monk-locaties zijn in Toplogger te vinden.

De boulders krijgen in Rotterdam en Amsterdam meteen een waardering mee. Soms wordt deze achteraf nog aangepast. Eindhoven waardeert een week later op basis van de input van bezoekers. 

14:00u

Ze zijn klaar! Er zitten 12 nieuwe zwarte problemen in de wand en de eerste klanten hebben er al een paar geklommen. Timo houdt ze nauwlettend in de gaten om te zien hoe ze door zijn boulders bewegen. Maandagochtend staan de volgende 12 alweer op de planning trouwens, er wordt namelijk twee keer in de week een half circuit ververst. Dat heeft veel voordelen volgens Timo: “De bouwdag is korter, dus je bent scherper. Je hoeft minder te produceren en raakt minder snel uitgeput. Daarnaast bouw je twee verschillende niveaus in een week, zodat er voor iedereen wat nieuws te klimmen valt.”

Bouwtips

jacky-godoffe-monk

boek: Jacky Godoffe – My Keys to Route Setting

Ook bouwer of aspirant-bouwer en kun je wel wat tips gebruiken? De Franse meesterbouwer Jacky Godoffe schreef een leuk boek over zijn ervaringen als internationaal routebouwer, getiteld “My Keys to Route Setting”. Het is verkrijgbaar in onze online shop voor € 37,90.

Interesse om als bouwer in Monk te werken? Stuur dan een mailtje naar één van onze chiefs: Timo (Rotterdam), Bruno (Eindhoven), Gijs (Amsterdam). Of check de vacatures. We zijn met regelmaat op zoek naar enthousiaste bouwers of helpers. Ervaring is geen vereiste.

Een van de drie oprichters van Monk. Dirk is baas toekomst, hij zorgt ervoor dat Monk vooruit kijkt. Buiten klimmen doet hij het liefste in Fontainebleau of in de Alpen.