Haak X Club: scherpe collab

Haak X Club: scherpe collab
02/03/2021 Guido Segers
Rauwe klimwereld
Tekstschrijver voor Monk. Boulderaar en fanatiek met bergsport. Eindhovense local.

“Er is niks vetter dan dat je ideeën die ontstaan in je eigen hal, bij personeel of gasten, kunt omarmen.” – Monkbaas Dirk

Vleeshaak, het kledingmerk met gemangelde handen op de rug. Wij vinden het een vet merk, het is ook nauw verbonden aan ons. Nu is er een officiële collab: Club X Haak (check hier het shirt en de trui). In deze blog lees je hoe barpraat veranderde in een kledingmerk dat werd gedragen door finalisten op het NK boulder 2019 én waarom er nu een samenwerking is tussen de club en Vleeshaak.

Van barpraat naar NK Boulder

Het begon met een wild idee aan de bar in Eindhoven. Monk locals Jim en Stijn wilden een shirt maken dat iemand uit het Monk team zou dragen op het NK boulder. Daarvoor hadden de twee een maand de tijd. Hoofd boulderbouwer Julian Konig (Eindhoven) was gekwalificeerd en bedacht de naam, legt Stijn uit: “Julian kwam met een techniek waarbij je een sloper pakt met zoveel mogelijk vlees van je hand. Dan is je hand dus een vleeshaak.” Jim pakte door: “De domeinnaam vleeshaak.nl was vrij, dus dat werd de naam.” Een kleine oplage van het eerste shirt volgde en zowel Julian als boulderbouwster Marieke Berends (Eindhoven) droegen het shirt tijdens het NK 2019. Jim: “Daarna klopten we aan bij de Monkshop, toen is het balletje gaan rollen.”

De Vleeshaak boys

Jim staat in bij Monk Eindhoven achter de bar, geeft training, en werkt bij tegenwoordig bij de Monkshop. Stijn is al tien jaar kind aan huis, hij zat in het jeugdteam en hij heeft hier gewerkt als trainer. Daarom zijn ze blij met de steun, vertellen ze: “Toen Monkbaas Dirk van het idee hoorde, bood hij ons aan om te helpen. Wat we nodig hadden, we hoefden het maar te vragen.

Stijn en Jim van Vleeshaak

Te brave klimwereld

Stijn en Jim missen de scherpe randjes in de klimwereld. Dat willen ze met hun kledinglijn doorbreken. Jim vertelt dat er meteen een klik was bij Monk: “We willen rauwere designs en kleuren in de brave klimwereld brengen. Bij Monk vonden ze dat vet, die look wilden ze steunen.” Diverse kleding kwam al in de shop, nu was het tijd voor de volgende stap met de Club X Haak lijn. Stijn is er erg blij mee: “Het past goed. Het design is van Dirk en brengt het eigenwijze van de Club en Vleeshaak samen.”

Club X Haak

Dirk (baas toekomst) is continue bezig met één vraag: hoe maken we Monk nog vetter? Als hij hoort van een goed idee, is hij er snel bij: “Voor mij is het vrij simpel. Als een idee ontstaat in Monk, dan is dat een mooi gegeven. Het is tof als je mensen op weg kan helpen of kan steunen.” Met advies en ondersteuning van Monk werd Vleeshaak snel een veelgezien merk in de hal. Een collab, zoals die in de fashion wereld plaatsvinden, was een logische vervolgstap: “Dat is toch de ultieme manier om je samenwerking te bezegelen en iets voor elkaar terug te doen. In overleg hebben we gekozen voor de Club. De Club is nieuw en heeft dezelfde scherpe randjes als Vleeshaak.” Dirk ontwikkelde het design, wat de wisselwerking tussen Monk en Vleeshaak laat zien. Hij maakt duidelijk hoe hij de rolverdeling ziet: “Ik ben van oorsprong designer, en bloed kruipt waar het niet gaan kan. Maar de eindkeuze maakten we samen. Jim en Stijn zijn de opdrachtgevers en hun stem is doorslaggevend. Zij moeten er achter staan.”

Club Monk X Vleeshaak T-Shirt Vintage Dyed Canyon Pink - Monkshop

Club X Haak T-Shirt 

Club Monk X Vleeshaak Hoodie Sage - Monkshop

Club X Haak Hoodie

Club Monk X Vleeshaak T-Shirt Vintage Dyed Canyon Pink - Monkshop

€ 26,90 (niet-leden betalen € 29,90)

Club Monk X Vleeshaak Hoodie Sage - Monkshop

€ 40,90 (niet-leden betalen € 44,90)

Monk is meer dan een klimhal

Dirk ziet verdere samenwerking met Vleeshaak wel zitten. Hij legt uit dat Monk vaker initiatieven steunt die de klimsport versterken. Dat past bij de visie van Monk, legt hij uit: “Er is niks vetter dan dat je ideeën die ontstaan in je eigen hal, bij personeel of gasten, kunt omarmen. Het verrijkt wie je bent en inspireert. We willen meer zijn dan een klimhal en ik denk dat dit de koers is.” Voorbeelden uit het verleden zijn de toonaangevende klimsite Siked!, het grepenlab in Eindhoven (later meer) of duurzaamheidsinitiatief Clean Climber. Allemaal initiatieven die dicht bij Monk staan en aangemoedigd worden. “We steunen het graag. Het is mooi als je een bijdrage kan leveren aan hun succes.”

Vleeshaak volg je hier op Instagram. De collab bestaat uit een t-shirt voor € 26,90 (niet-leden betalen € 29,90) en een trui voor € 40,90 (niet-leden betalen € 44,90).

 

 

Tekstschrijver voor Monk. Boulderaar en fanatiek met bergsport. Eindhovense local.