Gijs en Timo op Theory’s van La Sportiva

Gijs en Timo op Theory’s van La Sportiva
28/10/2020 Guido Segers
Monk-amsterdam-theory
Tekstschrijver voor Monk. Boulderaar en fanatiek met bergsport. Eindhovense local.

“Voor mij is dit de beste schoen die La Sportiva tot nu toe gemaakt heeft” – hoofdbouwer Gijs (Monk Amsterdam)

De La Sportiva Theory is ontwikkeld, net als de Hiangle Pro van Five Ten, met het oog op de Olympische spelen. Richard Cremers, agent voor La Sportiva in Nederland, legt uit: “De schoen is ontworpen om zich aan te passen aan de nieuwe vormen van indoor klimgrepen. Ze zijn soepel, dat geeft je veel gevoel, het zachte rubber maakt ze perfect om te smearen op grote grepen en volumes.” In deze blog lees je over het merk, de schoen en wat wij ervan vinden.

La Sportiva

In de Monkshop vind je een aantal vaste merken. Het zijn allemaal merken waarvan we zeker weten dat ze kwaliteit leveren voor klimmers. La Sportiva is er daar een van. Het Italiaanse familiebedrijf bestaat al 92 jaar en levert vanuit een stadje in de Dolomieten technische producten voor de buitensport. Innovatie staat er voorop. Neem bijvoorbeeld de TC Pro klimschoen, speciaal ontwikkeld voor Tommy Caldwell om de Dawn Wall te bedwingen. Hun nieuwste stap is de Theory, een klimschoen gemaakt voor indoor boulderprestaties op hoog niveau.

Monk over de Theory

Gijs, hoofdbouwer van Monk Amsterdam en Club Monk is fan: “Voor mij is dit de beste schoen die La Sportiva tot nu toe gemaakt heeft. Ik klom eerder op de Skwama, dit is echt de volgende stap. De brede leest zorgt dat ‘ie mij prima past. Door het zachte rubber heb je veel gevoel en met het maximale contact kan je ook om volumes heen kluwen.” Timo, locatiemanager en baas van Monk Rotterdam, klimt graag op La Sportiva schoenen. Over de Theory was hij sceptisch: “Die hoeveelheid rubber op de schoen vond ik eerst onzin, maar het werkt. Je hebt heel veel grip als je teentjes legt. De hak heeft minder volume, voor mij ook een pluspunt. Dat zijn voor mij de hoogtepunten aan deze schoen.”

Monk-locals-theory-la-sportiva

Verschillende diktes in de zool

In Club Monk heeft de wand geen structuur. Je moet het dus doen met de treetjes die er zijn. “Er zit iets merkwaardigs in de Theory” vertelt Gijs. “onder je grote teen zit een soort van blokje. In de club klim altijd op deze schoenen. Dankzij dat blokje kan ik beter op de treetjes staan.” Timo valt juist over het verschil in diktes van de zool: “Daar moest ik aan wennen. Ik vind het fijn dat je heel veel gevoel hebt met deze schoen, maar juist niet als ik op een microtreetje sta met dat blokje. Het is alsof dat onder mijn teen weg wil schieten. Voor plaatklimmen vind ik deze schoen ook minder geschikt.”

De La Sportiva Theory pakt de kleinste treetjes

Buiten klimmen

Gijs probeerde de Theory buiten in de Frankenjura, maar dat beviel niet. Hij vind het een echte binnenschoen. Timo snapt dat, maar vindt dat je prima naar buiten kan met de Theory: “Ik heb op de Theory in Berdorf geklommen en snap dat ze op kalk tegenvallen, maar het zachte rubber is ideaal om te smeren op zandsteen.”

Pasvorm

De grote toe box viel Timo op: “Je tenen staan heel ver naar voren, echt op 90° graden. Er zit ook redelijke rek in door het zachte rubber. Voor een high-end schoen zijn ze erg comfortabel, maar als je lager dan eind 6de graad klimt zou ik iets anders kiezen.” De bredere voorvoet is voor Gijs ideaal: “Veel schoenen van La Sportiva zijn voor mij te smal, maar de Theory zit perfect. Eigenlijk is het als een rubberen sok, dus ze moeten wel strak zitten. Het is een schoen voor de ervaren klimmer die zoekt naar technische performance. Je moet sterke voeten hebben.”

La-sportiva-theory-kopen

Conclusie

De Theory is een pro schoen voor klimmers met bredere en sterke voeten die minimaal 6C klimmen. Het vele rubber lijkt op het eerste gezicht wat overdreven, maar het werkt wel. Vooral bij het leggen van teentjes. Timo en Gijs zijn er over te spreken. Het verhaal van Richard klopt ook met wat zij ervaren. Het is een soepele schoen met zacht rubber. Je kunt daardoor goed smearen op de wand en grote grepen, plus je hebt veel gevoel in je schoenen tijdens het boulderen. Door het blokje onder je tenen kun je ook op de kleinste treetjes staan, dat is wel wennen. Timo geeft aan dat dit stukje minder gevoel heeft dan de rest van de schoen, vooral als hij nog niet is ingeklommen. Of de Theory fijn op platen klimt moet je zelf ontdekken. Gijs vindt van wel, Timo vindt dat minder. Waar ze het over eens zijn is dat deze schoen binnen het beste tot zijn recht komt. Als je er toch buiten op wilt klimmen geven ze op zandsteen goede grip. Voorbeelden van buiten gebieden met zandsteen zijn Berdorf en Fontainebleau.

Benieuwd naar de La Sportiva Theory? Ze kosten €130,40 voor leden (niet-leden betalen €144,90) en zijn te koop (heren/dames) in iedere Monk, inclusief de Club. Je kunt ze ook bestellen in de webshop, we raden je altijd aan om de schoen eerst te passen zodat je zeker weet dat ze goed zitten. 


De La Sportiva Theory pakt de kleinste treetjes

La Sportiva Theory Heren

 La Sportiva Theory Dames

La Sportiva Theory Dames

Tekstschrijver voor Monk. Boulderaar en fanatiek met bergsport. Eindhovense local.