Welke crashpad neem je het bos in?

Welke crashpad neem je het bos in?
22/11/2021 Guido Segers
Tekstschrijver voor Monk. Boulderaar en fanatiek met bergsport. Eindhovense local.

“Er zijn Bleausards die zonder pad het bos in gaan, maar voor de meeste klimmers is dat onverstandig. Er zijn veel verschillende modellen op de markt, we vertellen je waar je op moet letten qua type, dikte en materiaal.”  

Ga je buiten boulderen, dan heb je een crashpad nodig. Een crashpad is een mobiele valmat, gemaakt om jouw klimtrip veilig te maken. Niet alleen om een val te breken, maar ook handig bij het uitklimmen van een boulder. Een verzwikte enkel na een verkeerde landing is namelijk een zuur en vroegtijdig einde van je trip. Daarom wil je dus een crashpad.

Crashpads zijn er nog niet zo lang, in 1992 werd het eerste commerciële model op de markt gebracht. Voor die tijd gebruikten we geïmproviseerde oplossingen, zoals matrassen of sofa kussens. Crashpads maken boulderen veiliger, maar zorgen er ook voor dat er tegenwoordig veel harder geklommen wordt. Er zijn Bleausards die zonder pad het bos in gaan, maar voor de meeste klimmers is dat onverstandig (lees hier meer buiten boulder tips). Er zijn veel verschillende modellen op de markt, we vertellen je waar je op moet letten qua type, dikte en materiaal. 

Vorm

Je komt verschillende termen tegen als het over het type crashpad gaat. Er zijn twee basismodellen: een vouwpad en een taco; elk met voor- en nadelen.

De vouwpad bestaat uit twee losse delen die je op elkaar kan vouwen. Dat kunnen twee of drie delen zijn.

  • Voordeel: Een vouwpad is compact en makkelijk in gebruik. Op vlak terrein zijn ze ideaal.
  • Nadeel: Op de vouw zelf zit geen foam, dus je moet opletten waar je landt (de Organic Blubber pad is een oplossing). Je spullen tussen de pad stoppen gaat beperkt, dus je loopt meestal met een extra rugzak.

De taco werkt zoals de naam doet vermoeden, één stuk foam wat je dubbel vouwt en samenbindt met gespen

  • Voordeel: een taco pad is overal even dik en veilig. Ook kan je er je spullen tussenin meedragen. 
  • Nadeel: een taco is vaak minder compact en minder snel op te ruimen. Vervelend als je veel van boulder naar boulder moet lopen. 

Ook zijn er ook ‘hybrid’ pads die zowel twee losse delen en een vouw hebben, maar ook een doorlopend stuk foam aan één kant. 

Marieke in Fontainebleau

Marieke in de overhang met taco-model de Moon Climbing Warrior over een rots gevouwen.

Formaat

De omvang van je pad is belangrijk en vooral om praktische redenen. In principe zou je denken; hoe groter hoe beter. Maar niet overal is evenveel ruimte voor je pad. Bovendien moet je hem meenemen door het bos, van boulder naar boulder én achterin je auto (of in het OV) krijgen. Je kofferbak opmeten is weten dus. 

Foam & dikte

Een crashpad is gemaakt met een aantal lagen foam, wat ongeveer 10-13 cm dik is. Ook hier geldt in zekere zin ‘hoe dikker hoe beter’, maar je kofferbak/achterbank is nog steeds bepalend. Veel belangrijker is het soort foam wat er in je pad zit. Dit is in de regel een polyurethaan (een flexibel, sterk type plastic) van een closed cell of open cell type. Closed cell is stugger, steviger en duurzamer, maar valt minder prettig. Open cell is hetzelfde materiaal, maar nabehandeld om zachter te zijn. Het nadeel daarvan is dat het sneller slijt, en minder weerbestendig is. Bij een flinke val absorbeert open cell de impact beter. 

Andere pads

Blubber pad

Soms heb je een ondergrond met veel stenen of wortels. Je kan dan meerdere pads neer leggen, maar je wil er niet tussenin vallen. Dan is de Blubber pad van Organic een oplossing. Die hebben we nu in onze shop.

 

Organic Blubber Pad - Monkshop

De Organic Blubber Pad is dunner, maar bedekt een groot oppervlakte.

Mini pads

Er zijn ook kleine en dunne pads. Mini pads zijn geen volwaardige crashpads, maar worden gebruikt om op te starten (je schoenen schoonhouden, of fijn bij een zitstart) of een uitstekende steen of boomwortel te bedekken. Ervaren boulderaars gebruiken ze ook bij lage boulders. Gebruik ze niet als enige valmat. We hebben er een aantal in de shop.

Organic Half Pad - Monkshop

De Organic Half Pad is zo’n mini pad. De Organic Briefcase Pad is nog een maatje kleiner.

 

 

Handigheden

Elke crashpad heeft zijn eigen voordelen. Een hengsel om ‘m makkelijker te dragen, een rugzak functie, een rits om de delen strakker aan elkaar te verbinden, of zelfs een voetmat om je schoenen af te vegen. Wat je fijn vindt, is persoonlijk, maar bedenk je dat tijdens een circuit sessie in Bleau je die ene onhandige rits dertig keer moet gebruiken als je van boulder naar boulder loopt. 

Met de Blubberpad van Organic kan je overlap maken tussen meerdere pads.

Jouw crashpad? 

Net als met klimschoenen, is er niet één antwoord op de vraag: welke moet ik nu hebben? Er zit een groot verschil tussen waar en wat voor soort boulders je gaat doen. Ga je boulderen op het losse zand in Éléphant, in het bos vol boomwortels, of op Alpien terrein in Magic Wood? Voor elke plek is een andere ideale crashpad. Daarom adviseren we je graag in onze winkels. We hebben verschillende sterke allrounders in onze shop, waar wij van vinden dat ze kwalitatief goed, veilig en handig zijn. Vraag om hulp aan de baliemedewerker in de hal. 

Foto’s van en via @shortbleaubeta

Tekstschrijver voor Monk. Boulderaar en fanatiek met bergsport. Eindhovense local.